Nasi goreng speciaal

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 8,8
  • Hoofdgerecht
  • Indonesisch
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 500 g rijst met een lange korrel
  • zonnebloemolie
  • 200 g kippendijfilet, in blokjes van 2 cm gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gemberwortel van 1 cm, fijngehakt
  • 1 stuk laoswortel van 1 cm, fijngehakt
  • 2 tot 3 chilipepers, in dunne ringen gesneden
  • 10 g trassi
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 200 g rauwe garnalen, gepeld, schoongemaakt
  • 5-6 lente-uien, in dunne ringen gesneden
  • spiegelei, atjar en kroepoek, om erbij te serveren

Bereiden

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de kip tot het vlees iets bruin kleurt.

Voeg de ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie toe en roerbak het geheel een minuut. Voeg de oestersaus, vissaus, ketjap asin en een royale hoeveelheid zout toe. Voeg tot slot de garnalen toe en roerbak ze een paar minuten tot ze net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-ui door de nasi goreng. Serveer de nasi goreng met een spiegelei, atjar (ingemaakte groenten) en kroepoek.

Variatietip

Deze versie van nasi goreng zit boordevol garnalen en kip, al zou char siu varkensvlees ook een heerlijke toevoeging zijn.

Kookboek

Het recept 'Nasi goreng speciaal' is afkomstig uit het kookboek...

Basisboek Indonesisch

Francis Kuijk

Met 'Basisboek Indonesisch' haal je 130 recepten met stap voor stap fotografie en uitleg in huis. Het zijn de gerechten waarmee Francis Kuijk is opgegroeid, en vele recepten zijn overgedragen van moeder op dochter. In dit boek staan recepten voor... lees verder

© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Waardeer dit recept (21 stemmen)

Nasi recept tips

Reacties op dit recept

  • SylvieZiet er lekker uit, maar heel belangrijk is dat de rijst na het koken heel snel volledig moet zijn afgekoeld, voordat je hem opbakt als nasi. Dan blijft hij namelijk nooit plakken aan de bodem van de pan.

    reageren

  • LindaHeerlijk gerecht! Fijne smaken door elkaar. Ik heb kleine kinderen die niet van garnalen houden, dus alleen (400 gr) kippendij gebruikt. Ook nog op het einde wat Ketjap Manis toegevoegd om het iets minder pittig te maken en het iets meer kleur te geven. Want bij mij werd bij het mixen de nasi erg wit (terwijl ik maar 350 gr rijst gebruikte). Heb ik iets fout gedaan wellicht? Tenslotte nog een prei (heel fijn gesneden) toegevoegd en ei in reepjes toegevoegd.

    reageren

  • BartVandaag dit recept gemaakt. Helemaal top. Heerlijke smaak. Kon bijna niet ophouden met eten. Ik ga dit nog heel vaak eten. Ik wil het graag aan iedereen aanbevelen. Dank je wel en ga zo door.

    reageren

  • MarcoLekker!? Geen overheersende kruiden of (vis) olie smaak, maar eigenlijk ‘gewoon’ lekker!

    reageren