Pseudo-nasi

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • arachideolie
  • 1 prei, in ringetjes
  • 300 g groene kool, fijngesneden (of witte- of Chinese- of spitskool, of 200 g kool en 100 g kimchi)
  • gekookte, afgekoelde rijst voor 4 personen
  • 4 eieren
  • ketjap manis
  • een handvol pinda's, grof gehakt
  • sambal
  • voor de boemboe
  • 1 flinke ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • een duim gember, fijngesneden
  • 1 bos verse koriander, de stelen en blaadjes apart
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen kurkuma

Bereiden

Pureer de ui, knoflook, gember, korianderstelen, gemalen koriander, komijn, kurkuma en 1 theelepel grof zeezout in een keukenmachine tot een boemboe.

Verhit een scheut arachideolie in een wok en fruit de boemboe tot hij flink begint te geuren. Voeg driekwart van de prei toe en bak even mee. Voeg de kool toe en roerbak nog 2 minuten. Doe de rijst erbij en bak al omscheppend een paar minuten tot de rijst door en door warm is en knapperig begint te worden.

Bak intussen 4 spiegeleieren. Maak de nasi op smaak met ketjap. Bestrooi met het restje van de prei, het korianderblad en de pinda's. Serveer met de gebakken eieren en sambal.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

'Van een portie koude rijst, een flauwgevallen prei, een half groen kooltje, een stompje gember en een bejaarde bos koriander uit de groentela maakte ik een keer een soort nasi die zo goed beviel dat ik hem op deze manier ben blijven maken. Echte Indische nasi is het misschien niet, dus laten we dit gerecht pseudo-nasi noemen. Je begrijpt: het recept luistert niet zo nauw. In plaats van groene kool kan er dus ook prima witte-, spits- of Chinese kool in. Als je geen prei in huis hebt? Dan fruit je gewoon een extra uitje mee. Geen pinda's? Cashewnoten zijn uiteraard net zo lekker in dit gerecht. Alleen die koriander is een vrij essentiële smaakmaker. Maar ik houd je niet tegen als je zelfs die wilt weglaten of vervangen. En oh ja, ook een aanrader: een klein deel van de kool vervangen door kimchi.' - Janneke Vreugdenhil

Het recept 'Pseudo-nasi' is afkomstig uit het kookboek We love groente van Janneke Vreugdenhil. © Uitgeverij Podium

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Nasi recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!