Freekeh salade met bloedsinaasappel en burrata

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g freekeh
  • 600 ml groentebouillon of kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel fijngeraspte bergamot- of citroenzeste (van een onbespoten vrucht)
  • sap van ½ bergamot of citroen
  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 2 kleine rode uien, verticaal in dunne partjes gesneden
  • 1 flinke bos snijbiet, fijngesneden
  • 2 grote bloedsinaasappels, gepeld, in plakjes, schillen uitgeknepen en sap daarvan bewaard
  • 1 grote of 2 kleine burrata (romige mozzarella)
  • handje muntblaadjes

Bereiden

Kook eerst de freekeh. Week deze 5 minuten in ruim koud water, giet af en spoel goed af onder de koude kraan. Doe in een middelgrote pan en voeg de bouillon, knoflook en citruszeste toe. Voeg zeezout naar smaak toe, breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de freekeh gaar is. Voeg het citrussap toe en laat een paar minuten staan voor je de freekeh afgiet.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de uienpartjes op middelhoog vuur aan tot ze glazig zijn. Ze moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Voeg de snijbiet toe, samen met 50 ml water, en kook op vrij laag vuur tot de snijbiet is geslonken en de steeltjes beetgaar zijn. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Schep de freekeh op een grote platte schaal en verdeel het ui-snijbietmengsel erover. Schenk het bewaarde sap van de bloedsinaasappels erover. Scheur de burrata boven de salade in stukken en verdeel de plakjes sinaasappel en blaadjes munt erover. Besprenkel met wat olijfolie.

Opmerking

'Dit is een gelukkige samenloop van ingrediënten: de rokerige notensmaak van de freekeh, de aardse snijbiet en de romige burrata worden door de zoetzure citrus met elkaar verbonden. Gebruik bergamot als de groentespecialist ze heeft of voor je kan bestellen. Ze zijn vaak nog net verkrijgbaar als de bloedsinaasappels in de winkels komen te liggen. Gebruik anders citroenschil.' - Catherine Phipps

Kookboek

Het recept 'Freekeh salade met bloedsinaasappel en burrata' is afkomstig uit het kookboek...

Citrus

Catherine Phipps

In 'Citrus' draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, grapefruit, kumquats, limoenen tot en met de... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Freekeh salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!