
Komkommerzeewiersalade (sunomono)
- 2 personen
- 35 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Japans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2-3 minikomkommers, ca. 250 g
- 1 eetlepel gedroogde wakame (o.a. toko)
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels rijstazijn
- ½ theelepel sojasaus
- 1½ theelepel fijne kristalsuiker
Bereiden
Snijd de minikomkommers in flinterdunne plakjes met een mandoline, kaasschaaf of je beste mes. Bestrooi met 1 theelepel zout, masseer dit zachtjes in en zet 10 minuten opzij zodat het vocht eruit kan lopen. Laat uitlekken, spoel af en knijp goed uit met je handen om zo veel mogelijk vocht te verwijderen. Leg de komkommerplakjes in een grote kom.
Laat de wakame 10 minuten weken in ten minste 300 ml koud water (of zo lang als aangegeven op de verpakking). Giet af, knijp het vocht eruit en voeg het zeewier toe aan de kom met de komkommer. Rooster intussen de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en zet opzij om af te laten koelen.
Roer de rijstazijn, sojasaus, kristalsuiker en ¼ theelepel zout door elkaar tot de kristalsuiker is opgelost. Giet deze dressing over de komkommer en wakame, voeg de sesamzaadjes toe en meng alles met je handen goed door elkaar. Zet minstens 15 minuten in de koelkast om de dressing zijn werk te laten doen. Schep nog een keer om, verdeel over twee kommen en serveer.
Opmerking
Sunomono belichaamt in al zijn elegantie de harmonie waar Japans eten zo bekend om staat. Deze eenvoudige salade kan ons veel leren over de kunst om smaken - van zoet tot zuur - en texturen - van knapperig tot zacht - met elkaar in evenwicht te brengen. De naam 'sunomono' verwijst naar gerechten op basis van azijn, en vertegenwoordigt een concept dat toepasbaar is op de overvloed van elk seizoen. Deze populaire versie is vooral geliefd in de zomer, wanneer je verse komkommers kunt combineren met wakame, waardoor een verfrissend contrast ontstaat tussen land en zee.
Kookboek
Het recept 'Komkommerzeewiersalade (sunomono)' is afkomstig uit het kookboek...

Naturally Vegan
Julius Fiedler
Ga met 'Naturally Vegan' de wereld rond en ontdek de beste, van oorsprong plantaardige, recepten. Met de handige landenindex stel je eenvoudig een Italiaans, Indiaas of Chinees meergangenmenu samen. En combineer salata falahiyeh... lees verder
© Good Cook