Komkommersalade recepten

Komkommersalade

Komkommersalade

Je kunt met komkommersalade alle kanten op. De frisse smaak en knapperige structuur van komkommer combineren goed met zowel romig als friszuur en ook met zachte, zoute of juist pittige ingrediënten. Komkommersalade wordt knapperiger, pittiger en minder nat als je de plakjes, blokjes of boogjes in een vergiet bestrooit met wat zout en een half uurtje laat staan. Dep de komkommer daarna droog met keukenpapier. Als bijgerecht is komkommersalade lekker met een simpele vinaigrette op basis van wittewijnazijn of citroensap en een geurige olijfolie met fijngehakte verse kruiden. Fijngehakte platte peterselie, selderij, basilicum en niet te vergeten dragon, dille en oregano doen het allemaal even goed in zo'n salade. Of geef komkommersalade als licht voorgerecht. Meng bijvoorbeeld piepkleine blokjes komkommer met een dressing met dragonmosterd en maak er met een ringvorm kleine taartjes van. Leg er plakjes gerookte zalm of makreel omheen. Tzatziki is natuurlijk de komkommersalade bij uitstek. Meng blokjes uitgelekte komkommer met geperste knoflook, Griekse yoghurt en een scheutje olijfolie en voeg fijngehakte munt en naar smaak versgemalen zwarte peper en wat gemalen komijn of kaneel toe. Lekker als mezze met stokbrood, maar ook bij gebakken vis of gesmoorde zalm.

Komkommersalade recept

Komkommersalade met yoghurt. Schil een flinke komkommer, snijd hem doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de helften in heel kleine reepjes (of rasp ze grof), strooi er 1 theelepel zout over en laat ze in een vergiet uitlekken. Spoel ze onder koud water af, dep ze zo goed mogelijk droog en roer er 3 eetlepels yoghurtsaus door. ¹)

[ Bron: redactie |  'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Olga Markova | Shutterstock.com ]