Pesto recepten

Zie ook

Pesto

Pesto

Pesto komt oorspronkelijk uit Genua en is een rauwe saus van basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie en Parmezaanse of pecorino sardo, waarbij basilicum de meest prominente smaak is. Pesto wordt meestal als pastasaus geserveerd, maar is ook lekker bij kip en vis. De saus wordt traditioneel in een vijzel gemaakt, maar het kan ook in een keukenmachine. Gebruik de pulseknop om te voorkomen dat de messen heet worden en het basilicum kapotmaken. Gebruik liever een zoete dan een peperige olijfolie, anders is de smaak van de olie te overheersend.

Pesto recept

Wrijf in een vijzel 30 verse, in reepjes gesneden blaadjes basilicum, 3 teentjes grof gehakte knoflook, 50 g grof gehakte pijnboompitten en ½ theelepel grof zeezout tot een stevige pasta. Meng er 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, 4 eetlepels Pecorino door en roer er dan geleidelijk 8 eetlepels olijfolie door. Pesto kan ook in de keukenmachine worden gemaakt. Voeg dan alle ingrediënten in één keer toe. Vers basilicumblad kan door gedroogd worden vervangen: week dat enkele minuten in water met citroensap. ¹)

Spinazie-walnoot pesto

Meng 250 g jonge spinazieblaadjes, 50 g geroosterde walnootstukjes, 1 in vieren gesneden teentje knoflook, 20 g grof geraspte Parmezaanse kaas en 2 eetlepels citroensap tot een glad mengsel. Voeg 125 ml extra vergine olijfolie met draaiende motor geleidelijk toe tot de pesto de gewenste dikte heeft.

[ Bron: 'Het Grote Kookboek' | 'Margriet kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Karaidel | Shutterstock.com ]