Bruine bonensoep

  • 6 personen
  • 155 min
  • waardering 8,6
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg gedroogde bruine bonen
  • 3 stukken ossenstaart van ca. 500 g
  • 750 g schouderkarbonade
  • 250 g gerookt ontbijtspek, in blokjes
  • flinke bos selderij, fijngehakt
  • flinke bos peterselie, fijngehakt
  • 500 g prei, in dunne ringen
  • 3 uien, gesnipperd
  • 5 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 vleesbouillontabletten
  • 1½ kopje gort, bij voorkeur vluggort (natuurvoedingswinkel of mediterrane winkel)
  • 1 pakje tomato fritto van ca. 350 g (Heinz)
  • flinke scheut tomatenketchup
  • 1 à 2 rookworsten

Voorbereiden

Was de avond tevoren de bruine bonen goed en zet ze in ruim water in de week. Laat de stukken ossenstaart in ruim gezouten water in de koelkast schoon trekken.

Bereiden

Breng de volgende dag in een grote soeppan (ca. 6 liter) de bruine bonen in het weekwater zonder zout aan de kook en laat deze 60 minuten zachtjes koken.

Spoel ondertussen de ossenstaart af en kook in ruim water samen met de schouderkarbonade in 2 uur zachtjes gaar.

Doe als de bonen 60 minuten hebben gekookt de spekblokjes, selderij, peterselie, prei, ui, bleekselderij en laurierblaadjes, bouillontabletten en de gort erbij.

Haal als het vlees gaar is het vlees van de botten en snijd het klein. Zeef het kookvocht en doe dit samen met het fijngesneden vlees bij het bonen-groentemengsel. Voeg de tomato fritto en de ketchup toe. Wel de rookworst (in een aparte pan of doe deze bij de soep) 20 minuten of volgens de voorschriften op de verpakking.

Roer de soep regelmatig goed door. Gebruik een pan met dikke bodem en eventueel een sudderplaatje. Bonen en gort hebben de neiging om aan te zetten en dan aan te branden.

Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

Opmerking

'Mijn moeder kookt al zolang ik me kan heugen enórme pannen soep. En daar deelt ze royaal van uit. Nog steeds als ze deze soep maakt, belt ze op om te zeggen dat er een pannetje voor me klaarstaat. Heerlijk. Deze bruine bonensoep is een echte maaltijd en voor mij synoniem aan geborgen zijn. De hoeveelheden van dit recept zijn voor zo'n enorme pan bedoeld. Geef een pannetje weg of vries een deel in. Want een soep als deze is de volgende dag(en) nog lekkerder. Begin de avond van tevoren door de bonen in de week te zetten.' - Joke Boon

Kookboek

Het recept 'Bruine bonensoep' is afkomstig uit het kookboek...

Bonen!

Joke Boon

In 'Bonen!' laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en... lees verder

© Carrera

Waardeer dit recept (18 stemmen)

Bruine bonensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • JankieAls je bonensoep tijdens het (zachtjes) koken niet roert, zal het ook niet aanzetten. Pas zodra de soep gereed is de ingrediënten goed doorroeren.

    reageren

  • GerardEn ook de osse(n)staart en de karbonade vooral niet laten koken, dan slaat de bouillon dicht. Tegen het kookpunt brengen en dan op een zacht vuurtje rustig laten trekken. Dan krijg je perfecte bouillon. Ik voeg nog een laurierbladje en een kruidnagel toe.

    reageren

  • MarianneGeen foelie, Gerard?

    reageren

  • TinekeJeetje, wat een vleesgekte. Zo hoeft het natuurlijk niet.

    • JanotNee, zo hoeft het niet. Maar zo kán het wel!

    • AnjaLekker receppie!

    reageren