Preisoep met cannellinibonen en chiliolie

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 middelgrote preien, alleen het witte en lichtgroene deel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 15 g boter
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes, grof gesneden
  • 1 laurierblad
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1,3 liter groentebouillon
  • 2 x 400 g cannellinibonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • handje oregano, grof gesneden
  • bosje peterselie, grof gesneden
  • voor de chiliolie
  • 4 rode chilipepers, van zaden ontdaan, in plakjes gesneden
  • 200 ml olijfolie
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 teentje knoflook (ongepeld), geplet

Bereiden

Begin met het maken van de chiliolie. Doe de chilipepers in een kleine pan met de olijfolie, tijmblaadjes en de ongepelde teen knoflook. Verhit langzaam tot de olie heel, heel zachtjes borrelt en de chilipeper zacht is, in ongeveer 20 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Halveer de preien voor de soep in de lengte, was ze goed en snijd ze in dunne halve ringen. Verhit de olijfolie en boter in een pan op middellaag vuur. Doe de prei erin met de tijm en het laurierblad en bak 15 minuten zachtjes aan, af en toe roerend, tot ze erg zacht zijn. Voeg de knoflook toe en roer erdoor.

Doe de bouillon en de cannellinibonen erbij, de oregano en de helft van de peterselie. Breng op smaak met zout en veel peper, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken.

Verwijder het laurierblad, proef, voeg extra zout en peper toe als dat nodig is en roer de rest van de peterselie erdoor. Schep in voorverwarmde diepe borden met een scheutje chiliolie eroverheen.

Opmerking

De chiliolie geeft deze soep een heerlijke pikante smaak. Heb je de olie eenmaal gemaakt, dan kun je deze een paar weken in een luchtdicht potje in de koelkast bewaren en gebruiken als je marinades, dressings of pizza's wat pit wilt geven. Maar als je geen tijd hebt om de olie te maken, kun je ook gewoon wat extra vergine olijfolie over de soep sprenkelen en deze afmaken met een paar schaafsels Parmezaanse kaas, pecorino of een harde geitenkaas.

Kookboek

Het recept 'Preisoep met cannellinibonen en chiliolie' is afkomstig uit het kookboek...

Veggie!

Hugh Fearnley-Whittingstall

'Veg!' is een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, goedkope kleine 'Veg!' - 'Veggie!' met 224 pagina's met groenten in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Preisoep recept tips

Reacties op dit recept

  • CorinneWat zijn cannellinibonen?

    reageren