Chowder met vis, zeevruchten, mais en croutons

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Amerikaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 250 g bloemige aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 laurierblaadje
  • 150 ml witte wijn
  • 600 ml visbouillon
  • 200 ml slagroom
  • 2 sneetjes zuurdesembrood, in blokjes
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 120 g mais (uit blik)
  • 200 g stevige witvisfilets, zonder huid (zoals kabeljauw, schelvis of heilbot), in stukjes
  • 170 g rauwe, gepelde reuzengarnalen
  • 8 coquilles, schoongemaakt
  • handje bladpeterselie, gehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

Zet een grote pan op matig vuur, doe de boter en 1 eetlepel olijfolie erin en laat de boter smelten. Voeg als de boter begint te schuimen de bleekselderij, ui, prei en aardappels toe en bak al omscheppend circa 10 minuten tot de groenten zacht zijn. Roer de bloem erdoor en laat 2 minuten koken. Voeg dan het laurierblaadje en de witte wijn toe en laat nog even borrelen en doorkoken. Giet tot slot de bouillon en slagroom erbij en laat koken tot de aardappels gaar zijn.

Schep de zuurdesemblokjes in een grote braadslede om met 1 eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster ze 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Bak de spekreepjes in een kleine koekenpan tot ze knapperig zijn.

Als de aardappels bijna gaar zijn, voeg je de mais, witvis, garnalen en coquilles toe. Laat alles nog 5 minuten sudderen. Verwijder dan het laurierblaadje en voeg wat zout en peper en het grootste deel van de peterselie toe. Roer goed door.

Dien de soep op in kommen met de knapperige spekjes en croutons. Strooi de rest van de peterselie erover en geniet.

Opmerking

Deze romige troostrijke chowder is absoluut overheerlijk - en niet voor niets een klassieker. Dien hem op in dampende kommen, bestrooid met croutons en knapperige spekjes.

Kookboek

Het recept 'Chowder met vis, zeevruchten, mais en croutons' is afkomstig uit het kookboek...

Foolproof vis

Libby Silbermann

'Foolproof vis' is hét kookboek met 60 onfeilbare recepten met heerlijke vis en zeevruchten en de waardige opvolger van 'Foolproof uit één pan'. Met 'Foolproof vis' verdwijnen je zorgen over het fileren, garen en bereiden van vis als sneeuw voor de zon... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Vissoep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!