Black caps

 • 6 personen
 • 70 min
 • waardering 8,5
 • Nagerecht
 • Engels
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 6 zoete appels (jonagold of cox)
 • 2 eetlepels suiker om te bestrooien
 • 1 eetlepel oranjebloesemwater of rozenwater
 • optioneel: een ondeugend scheutje Grand Marnier

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Was evenveel appels als er in je ovenschaal passen en snijd een lint rondom af van de schil. Zo vermijd je dat de appel ontploft. Plaats ze in de schaal en besprenkel met suiker en oranjebloesemwater of rozenwater.

Bak 30 minuten in de oven.

Haal de schaal uit de oven en besprenkel met nog wat suiker. Als je voor een feestelijk resultaat gaat, kun je nu ook de Grand Marnier toevoegen.

Bak opnieuw 30 minuten tot de appels gaar zijn maar zeker geen moes zijn geworden. De schil zal er zwart uitzien, vandaar de naam black caps.

Dit smaakt heerlijk met custard, clotted cream of icy cream, maar ik geef de voorkeur aan volle yoghurt bij het ontbijt of als snack in de namiddag.

Tip

Koken op een open vuur? Plaats de ovenschaal op een drievoet in een gietijzeren pan. Vuur de kolen aan tot ze grijs zien, leg enkele kolen op het deksel van de pan en hang de pan over de kolen op een drievoet. Je kunt dit ook doen met een barbecue, maar zet de grill op de laagste stand, zo dicht mogelijk bij de kolen. Open vuur is een onvoorspelbare hittebron, dus hier kan ik moeilijk een exacte tijd geven, maar check na 30 minuten. Als de appels niet goed aan het garen zijn, dan zul je meer kolen moeten toevoegen. Volg je intuïtie!

Opmerking

Aan deze eenvoudige pudding hou ik een fantastische herinnering over. Het was een eerder kille dag in de maand mei, in de oude boerderij van voedselhistoricus Ivan Day in Cumbria. De appels waren gebakken in een authentieke houtstoof, waardoor het huis gevuld was met die lekkere geur. Toen ze uit de oven kwamen, waren ze zo zwart alsof ze even naar de hel waren geweest. We aten ze als toetje na de meest gedenkwaardige maaltijd in het gezelschap van de meest diverse mensen die zich graag in de geschiedenis van het eten verdiepen. De gastheer vertelde me dat dit de originele toffee apple was. Recepten daarvoor verschenen pas rond het einde van de victoriaanse tijd. Een van de eerste vermeldingen - voor zover ik weet - werd gepubliceerd in de Yorkshire Evening Post op 14 juli 1896. Daar werd gewezen op de 'gevaren' van deze nieuwe trend bij de kinderen. Voor black caps bestonden in de achttiende eeuw enkele recepten; elke schrijver bereidde het gerecht op zijn of haar manier. Proberen maar, dus! Pas het gerust helemaal naar je eigen smaak aan.

Kookboek

Het recept 'Black caps' is afkomstig uit het kookboek...

Pride and Pudding

Regula Ysewijn

Regula Ysewijn neemt je in Pride and Pudding mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië en vertelt waarom de Britse keuken ten onrechte een slechte naam kreeg. Via authentieke en historische gerechten... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Appel toetjes recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!