Zomerse perziken uit de oven

  • 1 persoon
  • 45 min
  • waardering 7,7
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • wat boter om in te vetten
  • 1 grote perzik per persoon
  • kneepje citroensap
  • 4 eetlepels witte wijn, vruchtensap of amaretto
  • topping 1
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel roomboter
  • topping 2
  • 1 theelepel ahornsiroop of vloeibare honing
  • 1 theelepel roomboter
  • topping 3
  • 1 theelepel riet- of vanillesuiker
  • 1 theelepel roomboter

Bereiden

Dit zet je in de oven voor een lekker zomers dessert. Als je geen perziken kunt vinden, kun je ook abrikozen of nectarines gebruiken. In de winter kun je dit met pruimen maken. De hoeveelheden hieronder zijn voor 1 perzik, dus pas ze aan als dat nodig is.

Verhit de oven voor tot 180 °C (gasstand 4). Vet een ondiepe ovenschaal of bakvorm lichtjes in.

Snijd de perzik in de lengte doormidden en draai de twee helften los van elkaar. Haal de pit eruit en leg ze met de platte kant naar boven in de schaal. Knijp er wat citroensap over uit.

Topping 1: vermeng de kaneel en suiker met de boter, vul de holtes ermee op en bedek de bovenkant ermee. Topping 2: vul de holtes met de ahornsiroop of honing. Leg er een klontje boter op. Topping 3: bestrooi met de suikers en leg er een klontje boter op. Voeg wat vloeistof naar keuze toe of leg extra boter op je fruit.

Zet het fruit in de oven tot het zacht is, bubbelt en iets karamelliseert (20 tot 40 minuten, afhankelijke van grootte en rijpheid). Houd in de gaten en bedruip af en toe met het sap.

Laat het fruit een paar minuten rusten voor je het eet. Bestrooi met amandelsnippers of pistachenootjes als je wilt. Eet ze zoals ze zijn, met het sap, of leg er een klodder mascarpone of een bolletje vanilleroomijs op. Of eet ze met wentelteefjes. Warm of koud lekker.

Kookboek

Het recept 'Zomerse perziken uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Virgin to veteran

Sam Stern

'Virgin to veteran' is een kookboek met een twist. Volg deze eigentijdse masterclass en je zult koken met een berg aan zelfvertrouwen. Van fast food tot slow food... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Overige toetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!