Turkse koffiepuddinkjes met chocolademarshmallows

  • 8 personen
  • 75 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 600 ml volle melk
  • 40 g gemalen Turkse koffie
  • 10 kardemompeulen, geplet
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden en het merg eruit geschraapt
  • 300 ml double cream of slagroom (zie onderaan het recept)
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 100 g pure chocolade (60-70% cacaobestanddelen), in stukken gehakt
  • 1 ei
  • 120 g eidooiers (ongeveer 6)
  • chocolademarshmallows, om erbij te serveren
  • schenkroom of ijs, om erbij te serveren

Bereiden

Schenk de helft van de volle melk in een steelpan en voeg de gemalen Turkse koffie, kardemompeulen, het vanillestokje en -merg toe. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Haal de steelpan van het vuur en laat de melk op kamertemperatuur een nacht trekken.

Verwarm de volgende dag de oven tot 180 °C. Plaats acht kleine glazen potjes of ramekins in een klein, diep bakblik.

Giet de melk door een zeef, die met twee lagen kaaslinnen is bekleed, in een steelpan. Haal het vanillestokje eruit en bewaar deze in je suikerpot, zodat de suiker een vanillegeur krijgt. Voeg de overgebleven melk en de double cream toe, verwarm tot net onder het kookpunt en haal daarna de steelpan van het vuur.

Verwarm de helft van de fijne kristalsuiker en 40 ml water langzaam in een steelpan, roer af en toe, tot de suiker is opgelost. Breng het suikermengsel aan de kook. Draai het vuur laag zodra de vloeistof helder is en laat de siroop 5 minuten flink koken tot de karamel honingkleurig is. Schenk de karamel bij de geparfumeerde room (pas op voor spetters) en klop het op om het te mengen. Voeg de gehakte chocolade toe en klop het karamel-roommengsel voorzichtig tot je een homogeen geheel hebt. Zet het roommengsel aan de kant.

Klop in een kom het ei, de eidooiers en de overgebleven fijne kristalsuiker met een mixer met het spatelstuk op hoge snelheid ongeveer 3 minuten of tot het dik en lichtgekleurd is. Verlaag de snelheid en laat de warme chocoladeroom er al kloppend geleidelijk in stromen tot alles is opgenomen. Zeef het chocolademengsel boven een kan en schenk het in de potjes. Giet warm water in het bakblik tot halverwege de wanden.

Bak de puddinkjes 45 minuten tot ze zijn opgestijfd en een prikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt. Zet de koffiepuddinkjes 4 tot 6 uur in de koelkast tot het stevige puddinkjes zijn. Serveer de koude potjes met chocolademarshmallows en een kan schenkroom om eroverheen te schenken.

Extra benodigd

Kaaslinnen, 8 kleine glazen potjes (inhoud ongeveer 140 ml) of ramekins, mixer

Opmerking

De meeste Midden-Oosterse melkpuddingen worden gebonden met notenmeel, rijst, semolina of - heel eenvoudig - met maïzena. Ze zijn over het algemeen wat lichter dan de Europese eiervla-varianten, die worden gebonden met en opstijven dankzij grote hoeveelheden eidooiers. Desondanks kun je af en toe enorme trek hebben in een luxueus aandoend dessert. Deze klassieke Franse chocoladepuddinkjes zijn op smaak gebracht met Turkse koffie en kardemom, wat zorgt voor een vol, romig resultaat met een duidelijk Oriëntaals accent. Dien de puddinkjes op met kleine chocolademarshmallows, dat ziet er leuk uit. Gemalen Turkse koffie kun je bij de Turkse supermarkt kopen. Begin een dag van tevoren met het laten trekken van de melk.' - Greg & Lucy Malouf

Double cream of slagroom

Double cream heeft een vetgehalte van ongeveer 48% en is buitengewoon veelzijdig. Ergens overheen gegoten is het een decadente verwennerij. Double cream kan verhit worden om custards met een volle smaak te maken. Het kan ook geklopt worden tot een zalfachtige vulling voor cakes, taarten en zoete broodjes. Het is het beste om de double cream op te kloppen tot het zachte piekenstadium. Als je te ver door klopt (wat snel kan gebeuren) wordt de double cream stijf en korrelig. In Nederland is double cream moeilijk verkrijgbaar. Je kunt de double cream vervangen voor ongeveer twee delen slagroom en een deel mascarpone. Of gebruik - in het geval van een kleine hoeveelheid - alleen slagroom. Slagroom heeft een vetgehalte van ongeveer 35% en kan verhit worden. Het kan geserveerd worden als een vloeibare room om ergens overheen te schenken, maar kan ook opgeklopt worden. Het is niet zo stabiel als geklopte double cream en kan teruglopen als het niet meteen wordt gebruikt.

Het recept 'Turkse koffiepuddinkjes met chocolademarshmallows' is afkomstig uit het kookboek Suqar van Greg Malouf & Lucy Malouf. © Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pudding recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!