Paling recepten

Paling

Paling

Het leven van de paling begint en eindigt in de Sargassozee, in de Atlantische oceaan ten oosten van Florida. De palinglarfjes drijven met de Golfstroom af richting Europa en Afrika. Over deze tocht van zo'n 7.000 km doen de larfjes drie jaar, in de tussentijd ontwikkelen zij zich tot glasaaltjes van 2-7 cm lang. Op basis van geur weten zij de riviermondingen te vinden.

Kweek

Daar ontwikkelen zij zich in rivieren en meren in 8 jaar tot volwassen paling van 30-75 cm en zwemmen dan weer terug naar de Sagassozee om daar te paaien en te sterven. Nog maar een klein deel van de Nederlandse paling wordt gevangen in onze binnenwateren en het IJsselmeer. Het overgrote deel wordt tegenwoordig gekweekt. Paling is een vette vis, rijk aan omega 3.

Gerookte paling

Nederlanders eten meer gerookte paling dan verse paling. In Nederland wordt jaarlijks dan ook maar liefst 6 miljoen kilo paling gerookt. Hiervan wordt 60% verwerkt tot filets en 40% wordt in zijn geheel verkocht. De Nederlandse palingrokers roken de vis pas als deze vet genoeg is, wat de smaak ten goede komt.

[ Bron: 'Over Vis & Vis' ]

[ Beeld: Oliver Hoffmann | Shutterstock.com ]