Vegetarische chocolade-bonenchili met walnoten

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,3
  • Hoofdgerecht
  • Mexicaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels koudgeperste kokos- of olijfolie, of ghee
  • 1 grote gele ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 theelepels komijnzaad of 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 verse chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden (of meer, als je van pittig houdt)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 rode en 1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 2 maïskolven (korrels eraf gesneden) of 150 g ontdooide maïs uit de diepvries
  • 2 grote stengels bleekselderij (ook het blad), fijngesneden
  • 150 g walnoten, heel fijngehakt
  • 300 g gedroogde gemengde bonen, zoals kidney-, zwarte, aduki-, zwarte-ogen- of borlottibonen (of 3 blikjes van 400 g gekookte gemengde bonen, afgespoeld en uitgelekt)
  • 2 blikjes van 400 g hele pruimtomaten
  • 2 theelepels zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 60 g pure chocolade met minimaal 80% cacaobestanddelen, in stukjes
  • opdienen met:
  • opdienen met
  • 120 ml yoghurt of een veganistisch alternatief
  • grote handvol korianderblaadjes, grof gehakt
  • 4 maïstortilla's, geroosterd

Bereiden

Verhit de olie in een pan met zware bodem of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, chilipeper, het paprikapoeder en oregano toe en bak al roerend een paar minuten tot de specerijen beginnen te geuren en de uien zacht, maar nog niet bruin zijn geworden.

Doe de paprika, wortel, maïs en bleekselderij erbij en bak een paar minuten mee. Voeg dan de walnoten, bonen, tomaten, 250 ml water en zout toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten sudderen.

Doe nu de chocolade erbij, roer deze er voorzichtig doorheen, laat een paar minuten opwarmen. Proef en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Dien op in kommen, gegarneerd met een lepel yoghurt en fijngesneden koriander, met een geroosterde maïstortilla erbij. Restjes kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren.

Variatietip

Je geeft dit gerecht nog meer smaak door 120 ml van het water te vervangen door rode wijn.

Kookboek

Het recept 'Vegetarische chocolade-bonenchili met walnoten' is afkomstig uit het kookboek...

The Green Kitchen Travels

David Frenkiel & Luise Vindahl

De vegetarische recepten in 'The Green Kitchen Travels' zijn geïnspireerd op de smaken en gerechten die David Frenkiel en Luise Vindahl op hun vele... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Chili con carne recept tips

Reacties op dit recept

  • ErwinBij het zien van de ingrediëntenlijst dacht ik no way, maar bij nadere inspectie (lezen dus) bleek dat er maar weinig verse producten nodig zijn - het meeste staat al in de keukenkastjes of in de voorraadkast. Het is een prima vegi chili en de pure chocolade geeft hem niet een beetje, maar heel veel extra!

    reageren