Spiesjes met varkensvlees (souvlaki)

  • 12 spiesjes
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Grieks
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1,2 kg mager varkensvlees met een beetje vet
  • 2 theelepels gedroogde oregano, plus wat extra om te serveren
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ongeveer 12 sneden boerenbrood, ca. 2 cm dik, gehalveerd als de sneden erg groot zijn
  • citroenpartjes, om erover uit te knijpen

Bereiden

Week de houten prikkers ongeveer 30 minuten in koud water, zodat ze niet verbranden als je ze boven de houtskool legt. Verwijder grote stukken vet van het varkensvlees, maar laat nog wat zitten voor de smaak en om de spiesjes lekker sappig te houden. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Rijg aan elke prikker 6 stukjes varkensvlees en laat bovenaan wat ruimte vrij om het brood aan te steken.

Leg de spiesjes op een bord en bestrooi met de oregano die je tussen je vingers verkruimelt, een snufje zout en peper. Besprenkel met de olie en draai om, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig bedekt worden.

Steek de barbecue aan, laat heet worden en plaats het rooster ongeveer 10 cm boven de houtskool. Gril de souvlaki totdat ze er hier en daar mooi geroosterd uitzien en vanbinnen niet zijn uitgedroogd, maar nog heerlijk sappig zijn. Gril het brood licht aan beide kanten en prik het op het uiteinde van de spiesjes. Serveer op een bord of een vierkant stuk bakpapier en strooi er nog wat extra zout en verkruimelde oregano over. Pers er wat citroensap over uit en serveer.

Extra benodigd

12 houten spiesjes

Opmerking

'Je kunt deze spiesjes samen met tzatziki, tomaten, citroen en peterselie in een pitabroodje verpakken, of aan de houten prikker laten zitten en serveren met wat gegrild brood. Bestrooi in dat geval met wat extra oregano en zout, en serveer er partjes citroen bij. Gebruik varkensvlees van de schouder, dat is mooi mals. Varkensfilets zijn ook prima, maar bevatten vrij weinig vet, dus zorg er dan voor dat het vlees tijdens het grillen niet uitdroogt.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Spiesjes met varkensvlees (souvlaki)' is afkomstig uit het kookboek...

Tessa Kiros - Mijn beste recepten

Tessa Kiros

In deze luxe en tijdloze verzameling heeft Tessa Kiros meer dan 150 recepten geselecteerd uit haar vijf bestsellers. Volgens Kiros is niets zo kenmerkend... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Varkensvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!