Gnocchi di patate

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 7,6
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen met wit of lichtgeel vruchtvlees, middelgroot tot groot
  • 100 g bloem
  • 1 groot biologisch ei, kort geklopt
  • extra vergine olijfolie of gezouten boter

Bereiden

Was de aardappelen; houd ze heel en zorg ervoor dat je de schil niet beschadigt. Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze gaar - dit duurt 20-25 minuten, afhankelijk van het formaat. Giet af. Pel de aardappelen terwijl ze nog heet zijn en druk ze meteen door een pureeknijper boven een vlakke, schone ondergrond.

Zeef de bloem boven de warme aardappelmassa en strooi er ½ theelepel peper en 1 eetlepel zeezout over. Maak een kuiltje in het midden, voeg het geklopte ei toe en kneed alles met je handen snel tot een zacht en soepel deeg. Kneed niet te lang, want dan worden de gnocchi te zwaar. Verdeel het deeg in vieren.

Vorm van het deeg enkele lange rollen van ca. 1½ cm in doorsnee en snijd deze in stukjes van 2½ cm dik. Druk de gnocchi tegen de achterkant van de tanden van een vork, zodat er ribbels ontstaan. Deze vorm zorgt ervoor dat de saus die je bij de gnocchi serveert er goed aan blijft hangen.

Kook de gnocchi, in porties, 3 minuten in kokend, gezouten water, of tot ze naar het oppervlak komen drijven. Proef een van de gnocchi om te controleren of ze inderdaad gaar zijn en schep ze dan met een schuimspaan uit het kokende water. Leg ze op een voorverwarmde schaal en schud er wat extra vergine olijfolie of gezouten boter door.

Aardappelgnocchi kun je gewoon zo met een beetje extra vergine olijfolie en Parmezaanse kaas serveren, of dien ze bijvoorbeeld op in een tomatensaus.

Extra benodigd

Pureeknijper

Kookboek

Het recept 'Gnocchi di patate' is afkomstig uit het kookboek...

River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek

Rose Gray & Ruth Rogers

In het 'River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek' geven Rose en Ruth hun eigen interpretatie aan traditionele en soms zelfs geheime fami-lierecepten uit de Italiaanse... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!