Gnocchi recepten

Gnocchi

Gnocchi

Gerecht op basis van griesmeel, aardappels, soezenbeslag of bloem met spinazie. Van het mengsel worden balletjes gemaakt, en deze worden meestal gepocheerd, vervolgens gegratineerd en als warm tussengerecht opgediend. Het gerecht is van oorsprong Italiaans (gnocchi betekent 'knobbels'), maar men vindt het in de Oostenrijks-Hongaarse en de Elzasser keuken terug in de vorm van knödel, noques, knepfle en zelfs quenelles. Al deze gerechten hebben veel met elkaar gemeen.

Tips voor het zelf maken van gnocchi

Gebruik altijd bloemige aardappels. De aardappel voor het deeg moet ook zo droog mogelijk zijn. Kook daarom de aardappels heel en in de schil. Laat voor een optimale smaak de aardappels na het koken even in de oven drogen. Voor het maken van de puree is een pureeknijper niet vereist, maar wel aanbevolen. De puree moet glad en zonder stukjes zijn, zodat je de gnocchi makkelijk kunt rollen. De hoeveelheid benodigde bloem is lastig precies aan te geven, de hoeveelheid hangt af van hoe nat de aardappels zijn. Normaal gesproken heb je tussen 200 en 300 g bloem per 1 kilo aardappels nodig. Begin door drie kwart van de bloem toe te voegen. Voeg dan zo nodig beetje voor beetje nog wat bloem toe. Het deeg moet zacht, maar niet plakkerig zijn. De gnocchi zal hard en taai worden als je teveel bloem gebruikt. Laat het deeg nooit rusten, omdat het snel plakkerig en moeilijk te verwerken wordt. Daarom moet je de gnocchi zo snel mogelijk maken en koken. Leg de gevormde gnocchi op een met bloem bestoven vel bakpapier: zo kan je de gnocchi in een keer snel in het kokende water laten glijden. ¹)

Gnocchi met kruiden en tomaten

Was 500 g aardappels en leg ze ongeschild 40 minuten in een tot 180 °C verhitte oven. Schil ze nog warm en pureer ze. Maak er een bergje van en laat ze tot lauw afkoelen. Ontvel 500 g mooie, rode tomaten en verwijder de pitjes. Snijd ze in blokjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit ½ ui, 1 sjalot, 1 kleine stengel bleekselderij (alles fijngehakt) en 1 hele teen knoflook; laat die laatste goudbruin worden en gooi hem weg. Voeg de tomaten toe, laat ze een paar minuten pruttelen en doe er wat basilicum, rozemarijn, salie en munt bij. Voeg zout en peper toe en kook het mengsel tot de helft in. Roer 120 g bloem, 2 mespunten nootmuskaat, 3 eierdooiers en 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas door de aardappelpuree; voeg zo nodig nog wat bloem toe - het mengsel mag niet te vochtig zijn. Verdeel het in stukken van 100 g en maak er op een met bloem bestoven werkvlak rollen van. Snijd ze in plakjes en haal ze langs de bolle kant van een vork om ze iets te buigen en inkepingen in de buitenkant te krijgen. Pocheer de gnocchi 6-8 minuten in kokend water met zout en dien ze met de tomatensaus op.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Gnocchi verrassend anders' ¹) ]

[ Beeld: Natasha Breen | Shutterstock.com ]