Gnocchi met puttanescasaus

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 200 tot 300 g bloem
  • 1 ei
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • een snufje nootmuskaat
  • voor de saus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 blikken van 400 g blokjes gezeefde tomaat
  • 1 laurierblad
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 g zwarte olijven
  • 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Kook de aardappelen heel en met schil 20 tot 25 minuten in gezouten, kokend water. Laat ze dan 20 minuten drogen in een op 210 °C voorverwarmde oven. Verwijder de schil en druk ze terwijl ze nog warm zijn door een pureeknijper.

Doe de aardappelpuree en drie kwart van de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en doe er het ei, de Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout en wat nootmuskaat in. Meng alles met je handen zonder al te veel te kneden tot een deeg. Het deeg moet zacht en niet plakkerig zijn. Voeg als het deeg te plakkerig is nog wat bloem toe.

Bestuif een werkvlak royaal met bloem. Rol het deeg met je handen uit tot 4 rollen, elk van 2 cm doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Rol de stukjes even heen en weer met de achterkant van een met bloem bestoven vork zodat er groefjes in komen.

Kook de helft van de gnocchi ongeveer 2 minuten in een grote hoeveelheid kokend, gezouten water tot ze naar boven drijven. Giet ze af en schep ze om met een scheutje olijfolie. Kook de tweede portie gnocchi op dezelfde manier.

Maak de saus terwijl de aardappelen koken. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Schep er de ui, knoflook en ansjovisfilets door. Laat onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten op matig vuur bakken tot de ui gaar is. Schep er de tomaten, het laurierblad en de witte wijn door. Laat 25 minuten op laag vuur sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg de zwarte olijven toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper en laat alles nog 5 minuten sudderen.

Doe de gnocchi in de tomatensaus. Schep alles goed om en dien op. Geef er versgeraspte Parmezaanse kaas bij.

Tip

Zomers kan je de tomaten uit blik door 1 kg mooi rijpe, verse tomaten vervangen. Pel de tomaten van tevoren en snijd ze in blokjes.

Kookboek

Het recept 'Gnocchi met puttanescasaus' is afkomstig uit het kookboek...

Gnocchi verrassend anders

Ilona Chovancova

Ontdek zelf hoe je thuis gnocchi kunt maken. Naast het oorspronkelijke recept voor gnocchi kan je ook schitterende variaties gaan maken (gnocchi met ricotta, van... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Gnocchi recept tips

Reacties op dit recept

  • WesselienIk heb als basis de griesmeelgrocchio genomen en dat leverde een eindoordeel van een 9 op.

    reageren