Aardappelen, knolselderij en pastinaak uit de oven

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,1
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg knolselderij en pastinaak
  • 100 g ganzenvet uit blik
  • 8 teentjes knoflook, in de schil
  • 3 takjes rozemarijn, gehakt
  • 3 takjes tijm, gehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Schil en was de aardappelen, knolselderij en pastinaak en snijd ze in ongeveer even grote stukken. Kook alleen de aardappelen ca. 10 minuten in ruim water. Doe de gekookte aardappelen met de knolselderij en de pastinaak in een ruime ovenschaal.

Verwarm in een pan het ganzenvet tot vloeibaar en voeg de knoflook en kruiden toe. Haal van het vuur en giet het vet met knoflook en kruiden over de aardappelen, knolselderij en pastinaak en meng alles goed.

Bestrooi met 1 eetlepel zeezout en bak goudbruin en knapperig in de voorverwarmde oven, ca. 30 minuten.

Tip

Ganzenvet en aardappel zijn een geweldige combinatie. Probeer ook eens wat ganzenvet in puree of over gekookte krieltjes met tuinkruiden.

Kookboek

Het recept 'Aardappelen, knolselderij en pastinaak uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

100 recepten met de blikopener

Anaïsa Bruchner

'100 recepten met de blikopener' bevat een keur aan bijzondere en verrassende gerechten uit blik. Gerechten waarbij het niet alleen een kwestie is van een blik open... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (27 stemmen)

Aardappelen oven recept tips

Reacties op dit recept

  • TinyWil het graag maken, maar wat is pastinaak?

    reageren

  • PatriciaPastinaak is het witte broertje van de winterwortel, met een anijsachtige smaak.

    reageren

  • Markhet ganzenvet maakt het niet erg vegetarisch!

    reageren

  • JacquelineGa ik nog gebruiken met de blikken uit France

    reageren

  • annieWat kan ik in plaats van ganzenvet gebruiken?

    reageren

  • redactie okoko receptenIn plaats van ganzenvet kun je ook olijfolie gebruiken. De smaak van het recept verandert er echter wel door.

    reageren

  • peterDat ganzenvet, is dat het vet van de ganzenlever-ganzen? Dan heb ik ineens geen trek meer.

    reageren

  • cWaar koop je ganzenvet?

    reageren

  • hannyIk koop blikken ganzenvet altijd bij mijn poelier.

    reageren

  • MiaInderdaad jammer van het ganzenvet. Dan toch maar met olijfolie.

    reageren

  • LouiseMag ik me afvragen of al die reacties van mensen die tegen ganzenvet zijn ook vegetariër zijn?

    reageren

  • roosMoeten de knolselderij en pastinaak ook eerst gekookt worden en hoe lang? Roos

    reageren

  • LoesMoeten de schillen van de knoflook er niet af? Lijkt me niet erg lekker velletjes in je mond. Loes

    reageren

  • redactie okoko recepten@Roos: de knolselderij en pastinaak hoeven niet eerst te worden voorgekookt. @Loes: van eventuele knoflookschilletjes heb je geen last, probeer het recept maar eens.

    reageren

  • LoesDank voor je vlugge reactie. Zal het recept proberen. Eerst het ganzenvet bij de poelier kopen, je hoort er van.

    reageren

  • LoesDenk toch dat de groente even gekookt of gewokt moeten worden. Na 30 mn. niet gaar! Verse knoflook wordt eerder gaar. Het viel een beetje tegen.

    reageren

  • ChristinaIs rauw rundvet i.p.v. ganzenvet misschien een idee. Niet zo gezond als olijfolie maar wel een dierlijk vet. Ik eet n.l. zo af en toe wel biologisch vlees, dus dat vet zal dan ook wel verkrijgbaar zijn.

    reageren

  • AnnekePastinaak wel voorkoken, heeft langere garingstijd dan bv winterwortel of oventijd 45 min zetten. groet Anneke

    reageren

  • jannieJe zou ook gesmolten roomboter kunnen gebruiken voor een vollere smaak dan olijfolie.

    reageren

  • walterHelaas, het ganzenvet is inderdaad een "bijproduct" van de ganzenleverindustrie. Tip: hier in Frankrijk verkopen de supermarkten (zelfs de LIDL) grote blikken "confit de canard". Die druipen van het vet, wat dus heel goed is te gebruiken voor dit gerecht. Heb je meteen ook een stukje vlees bij dit gerecht. Ik zie trouwens nergens dat dit gerecht pretendeert vegetarisch te zijn.

    reageren

  • HerbertGooi er maar een tweetal hele knofloken, ongepeld, tussen. Nadat ze samen met de groenten uit de oven komen zijn ze heerlijk zacht en ietwat zoetig. Knijp de massa uit de schil en smeer over de aardappelen en groenten. Jammie!

    reageren