Aardappeltimbaaltjes met pancetta en tijm uit de oven

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,7
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • nootmuskaat
  • 1 kleine ui, in kleine stukjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 klein bosje tijm
  • 75 g pancetta, in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • boter
  • paneermeel

Bereiden

Boen de aardappelen onder stromend water schoon en kook ze ongeschild in gezouten water gaar. Prik ze op een vork als ze nog heet zijn en schil ze dan met een scherp mesje. Pureer ze vervolgens. Laat de aardappelpuree afkoelen en breng op smaak met zout, peper, Parmezaanse kaas en een snufje nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bak de uisnippers zacht in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de tijmblaadjes en de blokjes pancetta toe en bak alles nog een paar minuten. Voeg het pancettamengsel en de eieren toe aan de aardappelpuree en meng alles goed door elkaar.

Vet vier kleine ovenschaaltjes of ramequins in met boter en vul ze met het aardappelmengsel. Bestrooi de timbaaltjes met paneermeel en leg er een paar klontjes boter op. Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven. Laat de timbaaltjes ca. 15 minuten staan, tot ze een mooi goudkleurig korstje hebben gekregen. Serveer de aardappeltimbaaltjes lauwwarm in de vormpjes. Garneer ze met een takje tijm.

Tip

Als je de aardappelen met de schil kookt, absorberen ze minder water en zijn ze uitstekend geschikt voor gnocchi, vullingen en timbaaltjes.

Kookboek

Het recept 'Aardappeltimbaaltjes met pancetta en tijm uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Antipasti

Nicoletta Tavella

Dit boek onthult de geschiedenis van de antipasti en geeft recepten van de heerlijkste streekgebonden antipasti, antipasti met vlees, met vis, met schaal- en schelp... lees verder

© Veltman Uitgevers

Waardeer dit recept (15 stemmen)

Aardappelen oven recept tips

Reacties op dit recept

  • GerdaWaarom de aardappelen eerst in de schil koken, dan dun schillen en alsnog pureren

    reageren