Zoete aardappel tikka masala

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 700 g zoete aardappelen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 15 g verse koriander
  • 1-2 verse rode chilipepers
  • 2 rode paprika's
  • 400 ml volle kokosmelk uit blik
  • scherp chilipoeder (naar wens)
  • ½ citroen
  • handvol geschaafde amandelen
  • 500 g gekookte basmatirijst, of gebruik 2 zakjes magnetronbasmatirijst van 250 g, voor erbij (naar wens)
  • roti's (naar wens)
  • voor de currysaus
  • 6 cm verse gemberwortel
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1½ verse rode chilipeper
  • 4 kerstomaten
  • 20 g verse koriander
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 6 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels gemalen amandelen
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gerooktepaprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • snufje gemalen fenegriek
  • snufje gemalen kurkuma

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bereid eerst de zoete aardappelen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Leg ze op de bakplaat, schenk er 2 eetlepels olie over, schep ze om tot ze bedekt zijn en voeg wat zout toe. Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze zacht en langs de randen licht geblakerd zijn; keer ze af en toe. Haal ze uit de oven en zet ze apart.

Maak de saus. Schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrapen. Pel de knoflook. Rasp de gemberwortel en knoflook in een kom en meng ze met 1 eetlepel water. Pel de ui en hak hem fijn. Hak de rode chilipeper en tomaten fijn. Hak de 20 g koriander fijn.

Schenk 1 eetlepel olie in de middelgrote pan en verhit hem op middelhoog-hoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem 5 minuten. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak hem 30 seconden. Voeg alle resterende currysausingrediënten toe en roer. Schenk 250 ml water erbij, roer en laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen, tot het bruin is en bijna al het water verdampt is. Schenk opnieuw 250 ml water erbij, roer en schenk het mengsel in de blender. Pureer het glad.

Bereid de rest van de curry-ingrediënten voor. Haal de blaadjes van de 15 g verse koriander, hak ze grof en hak de steeltjes fijn. Trek het steeltje van de chilipepers en hak ze fijn. Snijd de paprika's doormidden, verwijder de steel en zaadjes en hak het vruchtvlees in grove stukjes.

Schenk 1 eetlepel olie in dezelfde pan en verhit hem op hoog vuur. Voeg de gehakte koriandersteeltjes, chilipepers en paprika's toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze iets zachter zijn. Schenk de currysaus en kokosmelk erbij. Voeg de zoete aardappelen toe en roer. Proef en voeg wat zout en indien gewenst scherp chilipoeder toe.

Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, tot hij mooi dik is. Haal hem van het vuur en knijp de halve citroen erboven uit; vang eventuele pitten op in je andere hand. Proef en breng de saus op smaak. Warm de rijst op of kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schep de tikka masala op borden en garneer met de gehakte blaadjes koriander en geschaafde amandelen. Serveer meteen.

Extra benodigd

Bakpapier, blender

Opmerking

Tikka masala was ooit de populairste curry in Groot-Brittannië, maar is onlangs ingehaald door jalfrezi. Met dit recept krijg je een authentieke smaak en een dikke, romige saus. Maak een dubbele hoeveelheid saus en vries in of bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast, voor een supersnelle curry op een drukke dag. De saus past goed bij roti's.

Kookboek

Het recept 'Zoete aardappel tikka masala' is afkomstig uit het kookboek...

Bish bash bosh!

Henry Firth & Ian Theasby

Het is de missie van BOSH! om iedereen te helpen om heerlijke maaltijden te maken zonder vlees of zuivel. Geheel plantaardig. Curry jalfrezi, briljante burgers, superverse salades, decadente desserts - in 'Bish bash bosh!' vind je al je favoriete gerechten... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zoete aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!