Red Velvet cheesecake

  • 8 personen
  • 150 min
  • waardering 6,3
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de Red Velvet cake
  • 150 g bloem
  • 150 g kristalsuiker
  • 10 g cacaopoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ eetlepel wittewijnazijn
  • ½ theelepel vanillearoma
  • 1 ei
  • 100 ml karnemelk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 50 ml koffie
  • rode kleurgel
  • voor het cheesecakebeslag
  • 600 g naturel roomkaas
  • 100 g crème fraîche
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 theelepel vanillearoma
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 1 eetlepel maïzena
  • ter decoratie
  • mascarponeroom
  • verkruimelde Red Velvet-cake

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee springvormen goed in. We beginnen met het maken van de Red Velvet cake.

Doe de bloem, kristalsuiker, cacaopoeder, baking soda en ½ theelepel zout in een kom. Schep even om met een lepel. Maak een kuiltje in het midden en schenk hier de wittewijnazijn, vanillearoma, ei, karnemelk, zonnebloemolie en koffie in. Spatel alles nu tot een klontvrij cakebeslag.

Voeg de rode kleurgel toe. Kleurgel is vaak enorm geconcentreerd dus aan een mespuntje heb je waarschijnlijk genoeg. Spatel de kleurgel door het cakebeslag tot deze een egaalrode kleur heeft gekregen.

Verdeel het Red Velvet-cakebeslag over de twee springvormen en bak beide cakes in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar. Laat de cakes helemaal afkoelen.

Verwijder één cake uit de springvorm. Snijd hiervan de helft in blokjes van 1x1 cm en verkruimel de rest. De andere Red Velvet cake laat je in de springvorm zitten.

Doe voor het cheesecakebeslag de roomkaas samen met de crème fraîche, kristalsuiker en vanillearoma in de kom van de keukenmachine en klop tot een romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier.

Doe de maïzena in de kom en klop tot een klontvrij cheesecakebeslag. Spatel voorzichtig de in blokjes gesneden Red Velvet cake door het cheesecakebeslag en stort alles op de gebakken Red Velvet cakebodem in de springvorm.

Draai de oven terug naar 150 °C, zet een waterbad in de oven en bak de Red Velvet-cheesecake boven het waterbad in 75 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast.

Smeer de volgende dag de hele cheesecake (randen én bovenkant) in met mascarponeroom en bekleed hierna de hele cheesecake met de Red Velvet-cakekruimels. Spuit tot slot toefjes van de mascarponeroom boven op de cheesecake.

Extra benodigd

Twee springvormen (Ø20 cm), keukenmachine

Opmerking

'Ik vind het altijd heel geinig om te zien dat veel mensen moeite hebben met de keuze tussen Red Velvet cake en carrotcake als beide soorten op een menukaart staan. Ik heb dat helemaal niet, puur omdat ik Red Velvet gewoon echt niet zo bijzonder vind. Eerlijk gezegd is het niet veel meer dan chocoladecake met een rode kleur. Maar met deze cake kun je wel iets bijzonders doen. Ik deed dat door Red Velvet-cheesecake te maken. Die is namelijk wel heel erg lekker. En nu begrijp ik het volkomen als ik de keuze tussen deze cheesecake en de carrotcake cheesecake wel heel moeilijk heb gemaakt.' - Sabine Koning

Het recept 'Red Velvet cheesecake' is afkomstig uit het kookboek Cheesecake van Sabine Koning. © Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!