Groene plaattaart met asperges en courgette

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 150 g groene asperges
  • 1 courgette
  • 1 rol koelvers pizzadeeg of bladerdeeg
  • 1 bakje citroenpesto (zie onderaan het recept)
  • 30 g crème fraîche
  • 100 g tuinerwtjes, diepvries
  • handje rucola
  • 100 g parma- of serranoham
  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • handjevol verse munt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges. Snijd met een kaasschaaf lange linten van de courgette.

Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk het deeg met de pesto en de crème fraîche en verdeel hier de courgettelinten en de asperges over. Bak de taart 20 minuten in de oven, of tot de bodem knapperig is.

Verwarm de tuinerwtjes in een pan met wat kokend water. Laat vervolgens goed uitlekken.

Haal de taart uit de oven. Verdeel er de rucola, tuinerwtjes en serranoham over. Breek de mozzarella met je handen in parten en verdeel over de taart. Top af met een flinke draai peper en wat munt.

Extra benodigd

Bakpapier

Citroenpesto

Rooster 40 g pijnboompitten in een koekenpan. Laat even afkoelen. Doe 80 g verse basilicumblaadjes, 75 g Parmezaanse kaas, de pijnboompitten en 2 teentjes knoflook in een vijzel of hakmolen. Plet in de vijzel of draai in de hakmolen tot een puree. Voeg zoveel extra vergine olijfolie beetje bij beetje toe, tot je de gewenste substantie hebt. Voeg het sap van ½ citroen toe en breng op smaak met peper en zout.

Opmerking

Plaattaarten zijn voor mij echt comfortfood. Ze zijn snel klaar én vallen altijd in de smaak. Ideaal voor als je gasten over de vloer hebt, maar net zo lekker als je zin hebt in een avond op de bank.

Kookboek

Het recept 'Groene plaattaart met asperges en courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Pien laat haar eten zien

Pien Wekking

Door corona begon Pien Wekking de gerechten die ze normaal gesproken elke maand voor haar vriendengroep maakte, op Instagram te delen. En dat liep een beetje uit de hand... Die gerechten zien er dan ook om je vingers bij af te likken... lees verder

© Spectrum. Beeld: Isabelle Bucx

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Hartige taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!