Hartige taart met salie en wilde paddenstoelen

  • 2 personen
  • 35 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g pijnboompitten
  • 20 g bladpeterselie
  • 15 ml citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra om in te vetten en te bestrijken
  • 4 vellen filodeeg (kijk op de verpakking om er zeker van te zijn dat ze vegan zijn)
  • 200 g kastanjechampignons, gehalveerd
  • 100 g wilde paddenstoelen, grote exemplaren gehalveerd
  • 10 g salieblaadjes, fijngehakt
  • 2 takjes verse rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
  • opdienen met
  • sap van 1 citroen
  • handje bladpeterselie, fijngehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht / 200 °C elektrisch.

Vermaal de pijnboompitten, bladpeterselie, 175 ml water, citroensap en 1 theelepel zeezout in een keukenmachine tot een dikke, egaal groene pasta. Zet opzij.

Vet een quichevorm van ca. 24 cm in of gebruik een kleine braadslede en leg er een vel bakpapier in. Leg hier een vel filodeeg overheen, smeer in met olijfolie, draai de quichevorm een kwartslag en leg er nog een vel in een hoek van negentig graden bovenop. Het deeg zal deels over de rand hangen. Herhaal dit proces tot je vier lagen deeg en olie hebt en vouw de randen vervolgens terug om zo de rand van de taart te maken, verfrommel het een beetje als je wilt.

Smeer het pijnboompittenmengsel over de deegbodem. Meng de paddenstoelen met de salie, rozemarijn, olie en nog 1 theelepel zeezout en verdeel gelijkmatig over de taart. Zet 25 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin kleurt.

Knijp het citroensap eroverheen en bestrooi met een snuf zeezout en wat bladpeterselie. Maal er een flinke hoeveelheid zwarte peper overheen en dien op met een frisse salade.

Extra benodigd

Keukenmachine, quichevorm (24 cm), bakpapier

Opmerking

Dit is een heerlijk, rijk en vullend gerecht. Het is meer dan genoeg voor twee personen, maar het ziet er zo indrukwekkend uit dat het absoluut niet op de lijst met romantische gerechten mag ontbreken. Het malen van de pijnboompitten en kruiden vergt wel wat tijd, maar verder is het een eenvoudig recept.

Kookboek

Het recept 'Hartige taart met salie en wilde paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...

Dé bakplaat

Rukmini Iyer

In 'Dé bakplaat' van ovenkoningin Rukmini Iyer vind je de 75 allerlekkerste ovenrecepten uit haar kookboeken. Deze limited edition bevat al jouw favoriete bakplaatrecepten die je binnen een mum van tijd op tafel zet. Van jouw favoriete traybake-gerecht... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Hartige taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!