Kwarktaart
- 6 personen
- 60 min
- waardering 7,8
- Nagerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 150 g bloem (5 volle eetlepels)
- ½ dessertlepel zout
- 75 g boter
- voor de vulling
- 200 g kwark
- 75 g room
- 2 eieren
- 40 g fijne kristalsuiker (ca. 2 eetlepels)
- 50 g rozijnen
- 2 eetlepels aardappelzetmeel of maïzena
- ½ glas koude melk
Bereiden
Kneed de bloem, het zout en de boter in kleine stukjes met de hand door elkaar. Voeg een half glas water toe aan het korrelige deeg en kneed het krachtig door tot een bal. Druk de bal plat met de palm van uw hand en vorm opnieuw een bal. Herhaal dit drie keer. Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaatstand 6-7).
Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 2 mm. Bekleed een taartvorm met een doorsnede van 20 à 22 cm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Knip een cirkel uit een stuk vetvrij papier. De cirkel moet groter zijn dan de bodem van de taartvorm. Vouw en zet de rand omhoog en leg het stuk papier op het ongare deeg. Op die manier zakken de randen van het deeg niet naar beneden tijdens het bakken. Zet de taartvorm 5 à 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Roer intussen de kwark, de room, de eieren, de suiker en de rozijnen met een vork door elkaar. Verdun het aardappelzetmeel of de maïzena met de koude melk en voeg aan het mengsel toe.
Haal de taartbodem uit de oven en verwijder het papier. Vul de vorm met het kwarkmengsel en zet de taart nog ca. 30 minuten in de oven.
Extra benodigd
Taartvorm (Ø 20-22 cm), vetvrij papier
Tips
De boter moet redelijk stevig zijn. Zodra water of eieren aan het taartdeeg zijn toegevoegd, moet u snel kneden, anders wordt het deeg hard. Het is handig om het deeg van tevoren klaar te maken of om twee porties in een keer te maken. Pak het deeg goed in en bewaar het in de koelkast (een of twee dagen) of in de vriezer. Het is echt noodzakelijk om de taartbodem even kort voor te garen. Hierdoor neemt de bodem geen vocht meer op en wordt niet zacht als hij in contact komt met de kwark. U kunt het deeg een smaakje geven door citroen- of sinaasappelschil, kaneel of vanille toe te voegen.
Kookboek
Het recept 'Kwarktaart' is afkomstig uit het kookboek...
Cuisine - 1000 klassiekers uit de Franse keuken
Françoise Bernard
Deze kookbijbel brengt u 1.000 bekende gerechten, stuk voor stuk klassiekers van de rijke Franse culinaire traditie. Heldere recepten en nuttige tips helpen u om... lees verder
© Uitgeverij Lannoo