Quiche met ham en witte asperges
- 4 personen
- 75 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 bos witte asperges
- 100 g gekookte ham
- 2 eieren
- 100 ml room
- 40 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- voor het parmezaandeeg
- 220 g bloem + extra voor het bestuiven
- 90 g koude boter
- 40 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 1 eierdooier
Voorbereiden
Zeef voor het deeg de bloem samen met een snufje zout in een ronde kom. Snijd de koude boter in stukjes en meng de boter heel snel met de vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng. Voeg de eierdooier toe en meng. Voeg ongeveer 4 eetlepels koud water toe en meng. Kneed het deeg snel tot een bol. Het deeg moet stevig aanvoelen. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Rol het deeg uit met een deegroller of een fles op een met bloem bestoven werkvlak. Smeer de quichevorm in met zachte boter, strooi er wat bloem op, schud de bloem zodat de boter overal met bloem is bedekt en verwijder het teveel aan bloem door de quichevorm om te draaien. Leg het uitgerolde deeg in de beboterde en bebloemde taartvorm. Zet de taartvorm nog 15 minuten in de koelkast om te rusten (als je in tijdnood bent, mag je het rusten achterwege laten).
Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de ongebakken taartbodem met bakparels, droge bonen of een andere blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak de taartbodem nog 5 minuten verder.
Breng lichtgezouten water aan de kook. Schil de asperges en breek de houtachtige uiteinden eraf. Kook de schillen en de afgebroken uiteinden ongeveer 20 minuten in het water. Zeef de bouillon. Kook de asperges in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar in deze bouillon. Laat ze uitlekken.
Snijd de ham in reepjes en verdeel ze over de taartbodem. Verdeel de asperges over de ham.
Klop de eieren los met de room. Roer de parmezaan onder het roommengsel. Breng op smaak met peper en zout. Giet het roommengsel over de asperges.
Bak de quiche 30 minuten in de oven.
Extra benodigd
Quichevorm van 18x18 cm, plasticfolie, bakpapier, blindbakvulling
Kookboek
Het recept 'Quiche met ham en witte asperges' is afkomstig uit het kookboek...
Hartig gebakken
Livia Claessen
In 'Hartig gebakken' staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling. Hartig gebak dat iedereen gemakkelijk kan... lees verder
© Standaard Uitgeverij