Jamie Oliver: stoofpot met kip uit de oven

  • 4 personen
  • 100 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

bevat per portie

  • 692 kcal
  • 53 g eiwit
  • 37 g vet
  • 23 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 4 piepkuikens (of een hele in stukken verdeelde kip)
  • klein handje verse peterselie, blaadjes en stelen apart
  • 1 bosje verse dragon, blaadjes en stelen apart
  • 1 volle eetlepel grove mosterd
  • 2 volle eetlepels bloem
  • extra vergine olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • ½ struik bleekselderij, in dunne plakjes
  • 2 flinke klontjes boter
  • 2 wijnglazen droge witte wijn
  • 500 ml bouillon
  • 3 kroppen little gem, in vieren
  • klein bosje druiven zonder pit, gehalveerd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrooi de kuikens vanbinnen en vanbuiten met zout en peper en vul ze met de stelen van de peterselie en dragon. Maak voorzichtig met je wijsvinger het vel van de borst los en smeer het borstvlees van ieder kuiken in met een flinke theelepel mosterd. Wrijf de kuikens in met de bloem zodat ze met een dun laagje zijn bedekt. Bewaar de bloem die eraf valt.

In een braadpan waar ze precies naast elkaar in passen bak je de kuikens in ongeveer 10 minuten rondom bruin in 3 flinke scheuten olijfolie. Leg ze op een schaal en fruit de ui, de knoflook en de bleekselderij in de pan. Doe de boter en overgebleven bloem in de pan en bak alles 4 minuten, terwijl je het aanbaksel van de bodem schraapt. Voeg de wijn toe en laat het vocht tot de helft inkoken. Doe de kuikens terug in de pan en schenk de bouillon erop, die moet tot halverwege de kuikens komen. Maak een cartouche (papieren deksel) van bakpapier, maak die nat, leg hem op de kuikens en stop hem in.

Zet de pan ongeveer 50 minuten tot een uur in de oven tot de kuikens een knapperig vel hebben en het vlees van het bot valt. Verdeel de kuikens over 4 mooie kommen - waar ook nog wat saus bij kan - en zet de pan weer op het vuur. Doe de sla, de druiven, de peterselie- en de dragonblaadjes erbij en laat alles een paar minuten pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper en lepel hem langs de kip.

Opmerking

'Dit recept is gebaseerd op de klassieke Franse fricassee van kip die ik als student zoveel jaar heb moeten maken. Ik heb het geluk gehad authentieke fricassee klaargemaakt te zien worden in zowel Frankrijk als Italië. Fricassee betekent met bloem bestoven vlees dat wordt gebakken en gestoofd waarbij de saus met bloem gebonden wordt. In dit recept ben ik van het gebaande pad afgeweken door piepkuikens te gebruiken, maar je kunt ook een hele in stukken verdeelde kip gebruiken.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: stoofpot met kip uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

De basis van het koken

Jamie Oliver

'Voor dit boek werd ik geïnspireerd door een Groot Idee: leid een team van kansarme jongeren op tot chefs en help hen een chic restaurant in Londen te... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (85 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • MartineIk veronderstel dat LittleGem een slasoort is? En dan neem ik aan dat eventueel ook een andere slasoort kan gebruikt worden. Ziet er een smakelijk recept uit,dat ik zeker eens ga proberen.

    reageren

  • mireilleLittle gem is romeinse sla in Nederland ;)

    reageren

  • hansLittle gem is inderdaad een slasoort die bij tijd en wijle bij de Lidl te koop is (twee per bakje geloof ik). Ik zou ipv de gem wel een knapperige slasoort nemen als ie ook nog even in de pan moet, anders blijft er niets over lijkt me...

    reageren

  • mienStoofpot met kip uit de oven lijkt mij heerlijk, ga het vast een keer maken.

    reageren

  • PeterKlinkt goed en met kipfilet zal het ook wel lukken lijkt mij.

    reageren

  • ceesDit is weer eens heel iets anders. Morgen gaan we het bereiden en reken maar dat we zullen smullen.

    reageren

  • AnnetteHet is heerlijk, ik heb het al 2x gemaakt. De saus is ook lekker. Alleen de gem heb ik dus overgeslagen, ik wist niet wat het was en ook niet gemist natuurlijk. Ik heb het met één kip in 4-en gemaakt.

    reageren

  • hennyIk ga het ook maken maar dan met kippendijen, die blijven sappiger.

    reageren

  • LoesHet is een goed recept, erg lekker, had ijsbergsla gekocht, little gem nergens te krijgen, vergeten erbij te doen, niet gemist, lekker met aardappeltjes uit de oven en een stoofpeer.

    reageren

  • gekeDit heb ik vandaag gemaakt en hij is heel erg lekker, ik heb wel een beetje kerrie en Maggie er bij gedaan, dit is voor herhaling vatbaar. Bedankt Jamie, je bent mijn lievelingskok.

    reageren

  • SjefHeb het ook gemaakt. Little Gem vervangen door spitskool. Een vondst omdat deze kool in smaak aanvullend is. Heerlijk gerecht!!

    reageren