Curry met zwartoogbonen

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels kokos- of koolzaadolie
  • 1 theelepel bruin mosterdzaad
  • 1 theelepel fenegriekzaad (methi, o.a. toko)
  • 20 verse (of vers ingevroren) curryblaadjes (o.a. toko)
  • 2 uien, in blokjes van 2,5 cm
  • 2 groene chilipepers, in de lengte gehalveerd
  • 6 teentjes knoflook, in plakjes
  • gemberwortel van 2,5 cm, in julienne
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 3 tomaten, in blokjes, of 300-400 g tomatenblokjes uit blik
  • 600 g zwartoogbonen, geweekt en gekookt, of uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 200 g yoghurt + extra voor erbij (optioneel)
  • 4 eetlepels fijngehakte koriander, ter garnering

Bereiden

Verhit de kokos- of koolzaadolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Roer het mosterdzaad door de hete olie, waarna het zaad na ongeveer 30 seconden zal beginnen te springen. Roer dan het fenegriekzaad en de curryblaadjes erdoor en bak ongeveer 30 seconden in de olie.

Voeg de ui en de groene chilipepers toe en roer door de olie. Bak de ui in ongeveer 10 minuten zacht en lichtbruin. Roer de knoflook en de gemberwortel erdoor. Strooi het kurkumapoeder, het chilipoeder en het korianderpoeder erover. Voeg de verse tomatenblokjes toe of tomaten uit blik als je een diepere kleur wilt. Roer alles goed door en voeg dan de zwartoogbonen toe. Meestal week en kook ik gedroogde bonen, maar bonen uit blik zijn veel gemakkelijker en werken heel goed.

Roer tot slot de yoghurt er lepel voor lepel door.

Garneer met de koriander en eventueel nog wat yoghurt of yoghurtsaus en serveer direct.

Veganistisch

Vervang de yoghurt door 200 ml kokosroom of veganistische kokosyoghurt.

Opmerking

Ik heb dit recept geleerd bij Ury, een fantastisch restaurant in Newcastle. Ik mocht op een middag toekijken hoe de chef-kok deze bonencurry bereidde. Over prachtig gesproken! Deze curry is heel eenvoudig om te maken, maar de smaken zijn complex en passen heel goed bij elkaar.

Kookboek

Het recept 'Curry met zwartoogbonen' is afkomstig uit het kookboek...

The Curry Guy Compleet

Dan Toombs

De beste Indiase (curry)recepten gebundeld: meer dan 160 beproefde en een toegift van 50 nieuwe recepten ineen, van Dan Toombs (a.k.a. The Curry Guy). 'The Curry Guy Compleet' geeft je niet alleen de meest lekkere receptuur, het is bovendien... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Curry recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!