Curry recepten

Curry

Curry

Curry is een Indiaas stoofpotachtig gerecht met groenten, vis of vlees. In het noorden van India vrij mild, dik en stevig, in het zuiden vaak heel pittig en waterig dun. Het woord curry of kari staat oorspronkelijk voor pittige saus. De basis voor elke curry is een masala: een mengsel van specerijen en kruiden, dat samen geroosterd en gevijzeld wordt. Soms is dit een grof poeder, soms een pasta.

Currypasta

Vijzel voor een madras currypasta 2 eetlepels korianderzaadjes met 2 eetlepels komijnzaadjes, 2 gedroogde chilipepertjes, ½ eetlepel mosterdzaad, ½ eetlepel zwarte peperkorrels en eventueel een kaneelstokje tot een grof poeder. Meng er vervolgens 1 volle eetlepel geraspte gemberwortel, 2 geperste teentjes knoflook, ½ eetlepel azijn en 3 eetlepels olie door.

Curry recept

Bak voor een curry voor vier personen 1-2 eetlepels van deze currypasta zachtjes in een hapjespan met wat olie tot het geheel heerlijk gaat geuren. Schep er dan zo'n 400 gram vlees of vis met blokjes aardappel, ui en groenten door. Of voor een vegetarische curry alleen groenten. Roer er na 2 tot 3 minuten kokosmelk, bouillon of een blikje tomaatstukjes door en laat de curry nog een tijdje sudderen. Serveer de curry met rijst of chapati's of met zelfgemaakte komkommer-raita en dahl.

[ Beeld: Suriya Yapin | Shutterstock.com ]