Kikkererwtencurry (chole masala)

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 eetlepels koolzaadolie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel ajowanzaad (o.a. toko)
  • 4 groene kardemompeulen, gekneusd
  • kaneelstokje van 5 cm
  • 2 rode uien, grof gesneden
  • 2 eetlepels knoflook-gemberpasta
  • 1 theelepel chilipoeder (meer of minder naar smaak)
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 3 grote tomaten, in blokjes
  • 3 blikken kikkererwten à 400 g, uitgelekt
  • voor erbij
  • ½ theelepel garam masala
  • fijngehakte koriander
  • sap van 1 citroen
  • fijngehakte chilipepers (optioneel)
  • gemberwortel, in julienne (optioneel)

Bereiden

Verhit de koolzaadolie in een grote wok of koekenpan op middelhoog vuur. Roer het komijnzaad, het ajowanzaad, de kardemompeulen en het kaneelstokje door de hete olie. Bak ongeveer 30 seconden en voeg dan de grof gesneden ui toe. Bak de ui in ongeveer 5 minuten zacht en lichtbruin.

Schep de knoflook-gemberpasta erdoor en bak 30 seconden. Voeg dan het chilipoeder, het kurkumapoeder, het komijnpoeder, het korianderpoeder en de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door en voeg de kikkererwten toe. Roer goed en voeg wat water toe als je iets meer saus wilt. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken en breng dan op smaak met zout.

Garneer tot slot met de garam masala en de fijngehakte koriander. Besprenkel met het citroensap en serveer eventueel met de gehakte chilipepers en de gemberwortel.

Tip

In dit recept gebruik ik kikkererwten uit blik, maar voor een nog beter resultaat kun je gedroogde kikkererwten weken en ze dan met een halve theelepel zuiveringszout in water gaarkoken. Het is ook een stuk goedkoper. Overgebleven kikkererwten zijn een week houdbaar in de koelkast om te gebruiken in andere curry's, stoofpotten, chaats of salades.

Opmerking

Drie blikken kikkererwten à 400 gram levert ongeveer 750 gram kikkererwten op. Als ik gedroogde kikkererwten gebruik, kook ik meestal een hele zak en bewaar dat wat ik niet nodig heb voor andere gerechten. Wil je echter precies genoeg maken voor alleen dit recept, moet je ongeveer 375 gram gedroogde kikkererwten weken en koken.

Kookboek

Het recept 'Kikkererwtencurry (chole masala)' is afkomstig uit het kookboek...

The Curry Guy Veggie

Dan Toombs

'The Curry Guy Veggie' is de logische opvolger van de succestitels 'The Curry Guy' en 'The Curry Guy Easy'. Waar anders dan in India is de vegetarische keuken diepgeworteld in de cultuur, ruim 30% van de bevolking is er vegetariër... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Curry recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!