Sichuan expresshotpot
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Chinees
- Vlees
Ingrediënten
- voor de hotpotbasis
- 4 eetlepels arachideolie, reuzel of ossenwit
- 3 eetlepels Pixian bonenpasta
- 6 tenen knoflook, fijngehakt, geraspt of geperst
- 40 g gemberwortel, geraspt
- 2 eetlepels fivespicepoeder
- 2 eetlepels Sichuan peperkorrels
- 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
- ca. 2 liter kippen-, vegan umami- of supermarktgroentebouillon
- voor de sesam-knoflookdipsaus
- 100 ml sesampasta
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- groen van 2 bosuitjes, fijngesneden
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad (wit/zwart)
- voor de hotpot
- 2 blokken stevige tofu, in blokken van 3 cm
- 400 g paddenstoelen, zoals shiitakes of shimeji's
- pittig gemarineerde bief
- pittig gemarineerde kipspiesjes
- dungesneden rundvlees
- dungesneden kipfilet
- dungesneden spek
- garnalen, schoongemaakt
- visballetjes
- dumplings
- dikgesneden aardappelschijfjes
- dikgesneden zoete aardappel
- gedroogde tofuvellen, in vierkantjes geknipt
- dikke zoeteaardappelnoedels
Bereiden
Zet de hotpot op middelhoog vuur en laat de arachideolie erin heet worden. Voeg de Pixian bonenpasta toe, samen met de knoflook, de gember, het fivespicepoeder en de Sichuan peperkorrels. Bak 2 minuten, giet dan de Shaoxing rijstwijn en de bouillon erbij tot de hotpot voor twee derde gevuld is.
Doe voor de dipsaus de sesampasta met de knoflook en 100 ml water in een hoge beker. Blend met de staafmixer tot een gladde saus. Giet de saus in schaaltjes en garneer met de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad.
Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de tofu, de paddenstoelen, de bief- en kipspiesjes, het rundvlees, de kipfilet, de aardappelschijfjes, de zoete aardappel, de tofuvellen en de zoeteaardappelnoedels op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.
Extra benodigd
Staafmixer
Tips
Dit is een hete hotpot waar je flink van gaat zweten. Essentieel is de Pingxian bonenpasta, maar mocht je die nou echt niet kunnen vinden, dan kun je ook buiten de grenzen van China terecht en gebruik je gochujang. Dat is een Koreaanse gefermenteerde chilibonenpasta. In plaats van arachideolie of (traditioneler) dierlijk vet zoals reuzel of ossenwit in de hotpotbasis te gebruiken, bak ik ook weleens 150 gram spekblokjes uit in een koekenpan en doe ik het vet samen met de spekblokjes onder in de hotpot. Het bruingebakken spek geeft extra veel smaak.
Kookboek
Het recept 'Sichuan expresshotpot' is afkomstig uit het kookboek...
Hotpot
Bas Robben
Met 'Hotpot' leer je alles over de kunst van een goede hotpot en maak je zelf overheerlijke Aziatische hotpots, waarvan de Chinese fondue het bekendst is. Ontdek de veelzijdigheid van de hotpot en hoe eenvoudig het is om een feestelijke en originele... lees verder
© Good Cook