Yunnan paddenstoelenhotpot

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor de hotpotbasis
  • 2 liter varkensbottenbouillon of groentebouillon
  • 10 g gedroogde shiitakes
  • 10 g gedroogde zwarte paddenstoelen
  • 10 g gemberwortel, in dunne plakjes
  • 4 rode dadels
  • 2 eetlepels gojibessen
  • zout (of gebruik mushroomsojasaus)
  • voor de sesamdipsaus
  • 2 eetlepels sojasaus, liefst mushroomsojasaus
  • 100 ml sesampasta
  • 1 eetlepel chilibonenpasta (of snijd 1 chilipeper fijn)
  • voor de hotpot
  • 400 g verse shiitakes, oesterzwammen, boleten, shimejipaddenstoelen, morieljes, doodstrompetten
  • 400 g knapperige groenten, zoals wilde spinazie met steeltjes, bimi, broccoli en/of groene asperges
  • 2 maïskolven, in stukken van 3 cm

Bereiden

Giet de romige varkensbottenbouillon of groentebouillon in de hotpot en voeg de gedroogde shiitakes, de gedroogde zwarte paddenstoelen, de gember, de rode dadels en de gojibessen toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan iets lager, zodat de soep net borrelt. Laat 30 minuten trekken, totdat de gedroogde paddenstoelen zacht zijn geworden. Je kunt deze gedroogde paddenstoelen straks gewoon eten. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat zout of mushroomsojasaus.

Roer voor de dipsaus de sojasaus, de sesampasta en de chilibonenpasta met 100 ml water in een kom glad. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Verdeel de saus over kommetjes.

Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de shiitakes, oesterzwammen, boleten, shimejipaddenstoelen, morieljes, doodstrompetten en knapperige groenten op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.

Opmerking

De provincie Yunnan ligt in het zuidwesten van China, tegen de grens met Laos, Vietnam en Myanmar aan. Het is een plek die nog weinig door toeristen wordt bezocht en daardoor is deze hotpot ook nog vrij onbekend. Maar niet bij de Chinezen! Met goede reden, want deze soep heeft dezelfde rijkheid als een romige paddenstoelensoep, zoals wij die kennen. Je hebt voor dit gerecht meerdere soorten gedroogde paddenstoelen nodig. In Yunnan groeien, net als in Nederland, heel veel wilde paddenstoelen. Pak er dus mee uit: ga voor boleten, doodstrompetten, morieljes, etc. Mocht je die niet kunnen vinden, of wil je er niet zoveel kopen, dan kun je ook toe met enkel gedroogd eekhoorntjesbrood en shiitakes. De hotpot is eenvoudig vegetarisch te maken door de varkensbouillon te vervangen door groentebouillon.

Kookboek

Het recept 'Yunnan paddenstoelenhotpot' is afkomstig uit het kookboek...

Hotpot

Bas Robben

Met 'Hotpot' leer je alles over de kunst van een goede hotpot en maak je zelf overheerlijke Aziatische hotpots, waarvan de Chinese fondue het bekendst is. Ontdek de veelzijdigheid van de hotpot en hoe eenvoudig het is om een feestelijke en originele... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Fondue recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!