Taiwanese sparerib-kruidenhotpot
- 4 personen
- 75 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Oosters
- Vlees
Ingrediënten
- voor de hotpotbasis
- 1 eetlepel kruidnagels
- 1 eetlepel witte peperkorrels
- 10 g ginseng
- 10 g dadels
- 10 g rode dadels
- 10 g kam cho pin (gedroogd zoethout)
- 1 kaneelstokje
- 10 g gojibessen
- voor de hotpot
- 1,5 kg spareribs, ribben losgesneden
- 500 ml sake of goede witte Chinese/Taiwanese rijstwijn
- voor de dipsaus
- 1 eetlepel suiker
- 150 ml lichte sojasaus
- 1 chilipeper, fijngehakt
Bereiden
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de spareribs toe en blancheer ze 2 minuten. Neem ze daarna uit de pan en giet het water weg.
Doe de spareribs in de hotpot en giet er 1,5 liter koud water bij. Knoop voor de hotpotbasis de kruidnagels en witte peperkorrels in het theefilterzakje en doe in de hotpot. Voeg de ginseng, de dadels, de rode dadels, de kam cho pin, het kaneelstokje en de gojibessen toe en giet de sake erbij. Breng de soep zachtjes aan de kook en zet het vuur dan heel laag. De soep mag niet koken. Laat hem zo met een deksel op de hotpot 1 uur trekken.
Meng voor de dipsaus in een kom de suiker met 50 ml heet water. Roer door tot de suiker is opgelost. Voeg dan de lichte sojasaus en de gehakte chilipeper toe.
Zet de hotpot in het midden van de tafel en serveer met de dipsaus.
Extra benodigd
Theefilterzakje of neteldoek
Tip
De soep is niet geschikt om noedels of andere deegwaren in te garen, maar je kunt er eventueel wel wat bladgroente zoals choi sum in doen.
Opmerking
De ingrediënten zijn wat lastiger te vinden. Dat wil zeggen: niet bij de super te koop, maar wel bij de betere Chinese supermarkt. Alle kruiden zijn ook online gemakkelijk te vinden en je kunt ze ook gebruiken om kruidenthee te maken. Het recept is niet geheel authentiek, want ik heb niet alle ingrediënten hier in Nederland kunnen vinden. De smaak komt heel dicht in de buurt, maar de soep zal niet alle Taiwanese gezondheidsvoordelen hebben. Ik gebruik ook sake, Japanse rijstwijn. Dat heeft weliswaar een andere smaak dan Chinese rijstwijn, maar goede Chinese rijstwijn die je ook daadwerkelijk als soep wilt drinken is in Nederland amper te vinden.
Kookboek
Het recept 'Taiwanese sparerib-kruidenhotpot' is afkomstig uit het kookboek...
Hotpot
Bas Robben
Met 'Hotpot' leer je alles over de kunst van een goede hotpot en maak je zelf overheerlijke Aziatische hotpots, waarvan de Chinese fondue het bekendst is. Ontdek de veelzijdigheid van de hotpot en hoe eenvoudig het is om een feestelijke en originele... lees verder
© Good Cook