Bieten recepten

Zie ook

Bieten

Bieten

Bieten worden doorgaans gekookt verkocht en zijn aldus het gehele jaar door verkrijgbaar. Je kunt ze ook zelf koken: in de oven, 2½ uur in kokend water met zout of in 30 minuten in de snelkookpan. Jonge bietjes of zomerbieten worden ongekookt met loof en al verkocht. Reken per persoon op 200 tot 250 g verse bieten en 250 g gekookte bieten. Verse bieten moeten bij voorkeur snel na aankoop worden gegeten, gekookte bieten kunnen enkele dagen onverpakt in de groentela van de koelkast worden bewaard. Het loof van jonge bietjes kan heel goed als salade worden gegeten. ¹)

Toepassing

Rode bieten zijn caloriearm: de 30 kcal per 100 g zijn te danken aan hun 7% suikers (een suikerbiet daarentegen kan meer dan 22% suiker bevatten). Ze worden rauw geraspt maar vooral gekookt en dan meestal als koud voorgerecht of als salade met bijvoorbeeld aardappels en veldsla gegeten. Warm zijn ze een garnituur bij wild zwijn en fazant of in soep. Vooral de Vlaamse en Slavische keuken maken veel gebruik van rode bieten. Langwerpige bieten zijn sterker van smaak en bevatten meer suiker dan bolle. Heel kleine bietjes met het formaat van radijsjes worden ingemaakt in azijn, vooral in Duitsland, waar ze een garnituur bij gekookt vlees zijn. De gedroogde of gefrituurde bloemen van de rodebietenplant zijn vooral een garnituur bij vis. ²)

Verse bieten

Verse bieten zijn terug van weggeweest, net als andere vergeten groenten. Verse bieten zijn er bijna het hele jaar - van juni tot en met april - van eigen bodem. Ze worden op de volle grond geteeld en zijn dus weinig belastend voor het milieu. Juli is de maand voor verse zomerbieten. Als je de bieten in de schil kookt zijn ze in zo'n 25 minuten gaar. Je kunt verse bieten ook rauw schillen en in blokjes snijden. En dan zachtjes smoren in een klein beetje roomboter en wat citroensap. Met de deksel op de pan zijn de bietjes zo in 10 minuten gaar.

Geroosterde bieten

Het is heerlijk om bietjes in de oven te roosteren. Schep in een bakblik of ovenschaal blokjes of partjes rauwe biet om met een scheutje balsamicoazijn, olijfolie, royaal verse tijmblaadjes of rozemarijnnaaldjes, grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Dek ze af met een stuk bakpapier en schuif het bakblik in een warme oven van 220 °C. Twintig minuten later zijn de bietjes gaar. Bestrooi ze eventueel met verkruimelde feta of geitenkaas en schuif de schaal nog even in de oven tot de kaas gaat kleuren. Serveer geroosterde bietjes bij gegrild vlees of een gegrild visje.

Bieten in een zoutkorst

Verhit de oven tot 150 °C. Schep de helft van 1½ kg grof zeezout op een bakplaat; de laag moet 4 cm dik zijn. Leg er 1 hele, rauwe, ongeschilde rode biet van circa 450 g op. Bedek hem helemaal met het resterende zout en zet hem minstens 30 minuten in de oven. Dien de bieten in het zout op en verbreek de korst aan tafel. Snijd hem in gelijke stukken en zorg dat de schil achterblijft. Besprenkel de bieten nog warm met 12 jaar oude balsamicoazijn. ²)

[ Bron: 'Wannée' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) | redactie ]

[ Beeld: Nikolina Mrakovic | Shutterstock.com ]