Franse gevulde tomaten

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 coeur de boeuf tomaten
  • 4 lekkere saucijzen
  • 1 grote sjalot
  • 1 handvol verse salieblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels broodkruim/paneermeel
  • 1 ei
  • 1 citroen (alleen rasp)
  • olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snij het kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit met een lepeltje. Dat vruchtvlees niet weggooien (zie tips onderaan het recept).

Snij het vel van de worsten en doe het worstenvlees in een kom. Snipper de sjalot, hak de salie en knoflook fijn. Doe erbij, plus broodkruim, losgeklopt ei, zout en peper. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Kneed alles goed door elkaar. Rol er 4 ballen van, duw in de tomaten.

Zet in een ingevette ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie. Plaats het kapje er weer op. Gaar 20-25 minuten in de oven, afhankelijk van het formaat.

Lekker met rijst en Franse boontjes (gekookte haricots verts in boter nastoven met sjalot, knoflook en tijm).

Tips

Coeur de boeuf zijn die mooie grote geribbelde tomaten. Niet gevonden? Met vleestomaten kan het ook. En bij gewone kleine tomaten doe je er twee per persoon. Hoe lekkerder de saucijzen, hoe lekkerder uiteraard dit gerecht wordt. Denk ook eens aan venkelworsten. Worsten zijn al gekruid, dus pas op met zout. Kliekjestip bruschette: hak het tomatenvruchtvlees fijner, meng met knoflook, eventueel fijngesnipperde sjalot, verse basilicum, zout, peper en een drup balsamicoazijn; kwast plakken stokbrood in met olijfolie en bak 5-10 minuten in een hete oven (200 °C), lepel de tomaat erop en besprenkel met je lekkerste olijfolie.

Opmerking

'In Frankrijk is dit een hit in het diepvriesvak. Voor wie nu zegt: is het niet gewoon een bal gehakt in een tomaat? Klopt, maar wat is daar mis mee? Alleen zijn deze niet gevuld met gehakt maar met worstenvlees, extra smeuïg.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Franse gevulde tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Het grote oven handboek

Koken met Karin

Koken met Karin laat je in dit boek zien hoe je álles uit je oven kunt toveren. Van quiches, brood, pasta en groot vlees tot taart, cake, gebakjes, koekjes en toetjes. 'Het grote oven handboek' bevat ruim 150 recepten, de helft hartig, de helft zoet... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Harold Pereira

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Gevulde tomaten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!