Paksoi recepten

Paksoi

Paksoi

Een snel groeiende koolsoort die oorspronkelijk uit de warmere streken van China komt. Paksoi is makkelijk zelf te telen, smaakvol en gezond. Paksoibladeren hebben een lichte mosterdsmaak en bevatten veel mineralen. Trek de blaadjes los, was ze en gebruik zowel de blaadjes als de stelen in soepen, roerbakgerechten en salades. Een iets kleinere soort is de Shanghai paksoi, of baby-paksoi.

Paksoi hoort tot de grote koolfamilie, maar heeft juist niet die kenmerkende koolsmaak. Het is een groente van contrasten. De dikke, vlezige stelen zijn prachtig wit. Ze zijn krokant en lichtpittig van smaak. De diepgroene bladeren zijn daarentegen flinterdun en soepel. En groot genoeg om te vullen. Juist dit contrast maakt paksoi spannend om mee te koken. Door de eigenschappen van de stevige stelen en de soepele bladeren te benadrukken, creëer je verrassende gerechten.

Paksoi recept tips

In een simpel roerbakgerecht zorgt alleen paksoi al voor een mooi kleureffect. Roerbak de in brede repen gesneden stelen met partjes rode ui en plakjes knoflook in wat sesamolie beetgaar. Voeg pas dan de bladeren - ook in repen - toe en bak ze nog een minuutje mee. Breng het geheel op smaak met een scheutje sojasaus.

Paksoi is ook in de wieg gelegd om te stomen. Het kleurcontrast wordt hierdoor nog duidelijker. Vul de bladeren met een farce van vis: pureer 500 gram witvis of zalm met 1 eiwit en zout en peper naar smaak. Schep dit mengsel op 8 paksoibladeren. Vouw de zijkanten van de bladeren erover en rol de bladeren op tot kleine pakketjes. Snijd de stelen in reepjes van 1 cm breed en leg ze in het stoommandje. Leg de rolletjes erop en stoom alles boven kokend water in een minuut of 10 gaar.

Bij een gewoon Hollandse maaltijd kun je de stelen en de bladeren heel leuk als twee aparte groenten geven. Smoor de stelen in stukken van zo'n 4 centimeter zachtjes gaar in wat boter met een scheutje sinaasappelsap en wat versgemalen zwarte peper. Van de bladeren maak je een salade: snijd ze in flinterdunne reepjes en meng ze met een fijne dressing van wijnazijn met olijfolie, een mespuntje mosterd en wat sinaasappelrasp. Zo samen doet paksoi het goed bij een gebakken visje of een lekkere kippenbout.

[ Beeld: Natasha Breen | Shutterstock.com ]