Peultjes recepten

Peultjes

Peultjes

Peultjes zijn de onrijpe vruchten van een erwtensoort. Ze zijn rijk aan vitaminen B en C. De grootste aanvoer is in juni, maar ook buiten deze maand zijn peultjes uit het buitenland verkrijgbaar. Let er bij het aankopen op dat de peultjes een heldergroene, knapperige schil hebben. Bewaar peultjes hooguit 2-3 dagen in de koelkast. Maak ze schoon door de puntjes eraf te snijden. Reken 250 gram per persoon als u peultjes kookt. Voor een salade is 100-125 gram per persoon voldoende. Peultjes smaken lekker met de fijnere vleessoorten, maar ook bij gepocheerde vis, kip en eiergerechten passen ze uitstekend.

Peultjes vs sugarsnaps

Peulen lijken op boontjes, maar zijn een erwtenvariëteit, waarbij juist de peulen eetbaar zijn. In Frankrijk heten ze dan ook 'mangetout'. Peultjes worden jong geplukt als de erwtjes nog niet zijn ontwikkeld. Dat is ook het verschil met sugarsnaps. Die zijn boller en steviger en bevatten al echte erwtjes. In gerechten zijn ze onderling uitwisselbaar. ¹)

Veelzijdig

Als groentegerecht hebben peultjes niet veel extra's nodig. Smoor ze zachtjes met een paar ringetjes bosui in een beetje boter en voeg een scheutje sinaasappelsap toe. Of serveer de peultjes heel kort gekookt - niet langer dan 3-4 minuten - met plakjes citroenboter. Je kunt peultjes ook uitstekend stomen in een mandje boven een laag kokend water. Dan blijven ze extra groen en knapperig. Vrolijk een lunchsalade met gerookte kip of partjes ei op met gestoomde peultjes. Of verwerk gestoomde peultjes en sugarsnaps in lichte, oosterse roerbakgerechten met bijvoorbeeld grote garnalen. Peultjes doen het ook prima in snelle stoofpotjes. Bijvoorbeeld met vis. Leg stukken gekruide vis met peultjes en stukken bosui in een hapjespan. Schenk er wat wijn bij, strooi er dille over en leg er klontjes boter op. Stoof dit zo'n 10 minuten zonder deksel en je zet een overheerlijke zomermaaltijd op tafel!

Peultjes recept

Maak 250 g peultjes schoon. Haal ze indien nodig af en verwijder de uiteinden. Spoel ze in koud water en laat goed uitlekken. Verhit 1-2 lepels zonnebloemolie in een wok en bak de peultjes 4 minuten onder voortdurend omscheppen. Voeg 2 gesnipperde bosuitjes en 200 g in reepjes gesneden gekookte ham toe. Schep alles gedurende 1 minuut om. Schenk 250 ml kippenbouillon erbij en laat alles 2-3 minuten zachtjes koken. Voeg 2 theelepels sojasaus en 2 theelepels rijstwijn of sherry toe. Strooi 1-2 theelepels allesbinder erover en roer alles nogmaals goed door.

[ Bron: 'Margriet kookboek' ¹) | redactie ]

[ Beeld: Laura Bartlett | Shutterstock.com ]