Kruidige geroosterde tomaten en aubergine met miso

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Japans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 aubergine (450 g), in plakken van 2,5 x 7,5 cm
  • 4 tomaten (700 g), elk in 6 partjes
  • 1 grote ui (230 g), in ringen van ½ cm
  • 3 eetlepels (45 ml) gesmolten koudgeperste kokosolie of extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels (30 g) ongepasteuriseerde zoete witte miso
  • 2 eetlepels (30 ml) mirin (of 1 theelepel honing of ahornsiroop)
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap
  • 1 grote teen knoflook, geraspt of geperst
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel chilivlokken
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel fijn zeezout, plus meer naar smaak
  • 115 g gare kikkererwten, uitgelekt
  • fijngesneden bladpeterselie of korianderblad, om mee te garneren
  • dikke kokosyoghurt of gewone volle yoghurt voor erbij

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en spreid hierop de aubergine, tomaten en ui naast elkaar uit.

Roer in een kleine kom de olie, miso, mirin, het citroensap, de knoflook, het korianderzaad, de chilivlokken, kurkuma en het zout tot een glad mengsel. Schenk dit over de groenten uit en schep ze hiermee om, tot ze er gelijkmatig mee bedekt zijn. Spreid de groenten naast elkaar uit over de bakplaat en laat ze zo min mogelijk overlappen. Rooster ze 20-25 minuten tot ze aan de onderkant licht kleuren.

Neem de bakplaat uit de oven en keer de groenten zo goed en zo kwaad als het kan; misschien zijn ze zo zacht en sappig dat je ze alleen maar kunt omscheppen. Rooster ze nog 15-20 minuten, of tot ze gaar zijn en bruine randjes krijgen.

Schep de kikkererwten erover, strooi er nog wat zout over en warm de kikkererwten circa 5 minuten door. Schep de groenten op een schaal en strooi de kruiden erover.

Serveer de groenten warm of op kamertemperatuur, en geef er yoghurt bij. Restjes kun je tot 3 dagen bewaren in een glazen pot of koelkastdoos.

Extra benodigd

Bakpapier

Kookboek

Het recept 'Kruidige geroosterde tomaten en aubergine met miso' is afkomstig uit het kookboek...

Whole food voor elke dag

Amy Chaplin

In 'Whole food voor elke dag' vind je 250 overheerlijke vegetarische gerechten, zonder gluten, zuivel en geraffineerde suikers. Amy Chaplin geeft steeds basisrecepten en laat vervolgens zien hoe je eindeloos kunt variéren en combineren... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Tomaten recept tips

Reacties op dit recept

  • JoanIets meer aubergine en kikkererwten gebruikt. Voor de rest een lekker en gemakkelijk recept.

    reageren