Koreaanse barbecuekip met paprika, wortel en spinazie
- 4 personen
- 75 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Oosters
- Gevogelte
Ingrediënten
- 3 wortels, in dikke rondjes
- 2 rode paprika's, in brede repen
- 125 g shiitakes, heel gelaten
- 3 eetlepels sesamolie
- 2 theelepels gochujang (Koreaanse chilipeperpasta)
- 1 volle theelepel doenjang (Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta) of miso
- 1 kg scharrelkippendijen en drumsticks (2 per persoon)
- 3-4 grote handenvol verse spinazie
- voor erbij: witte rijst
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 170 °C (hetelucht) of 190 °C (elektrisch).
Doe de wortel, paprika, shiitake en 1 eetlepel sesamolie in een braadslede die zo groot is dat alles er in een enkele laag in past.
Roer in een grote schaal de overgebleven 2 eetlepels sesamolie, de gochujang en de doenjang of miso door elkaar, leg de kip erin en schep door elkaar tot de kip rondom met de smaakmakers bedekt is. Leg de kip op de groenten en zet de braadslede 1 uur in de oven tot de kip donker, knapperig en gaar is.
Haal de braadslede uit de oven en voeg meteen de spinazie toe. Roer de blaadjes met een houten lepel door de groenten en kip tot ze geslonken zijn. Laat de kip 5-10 minuten rusten en dien heet op met vers gekookte witte rijst.
Opmerking
Dit is bij mijn vrienden een van de populairste gerechten in dit boek, en dat is te begrijpen - als je de ingrediënten eenmaal in huis hebt kun je dit heel eenvoudig keer op keer maken. Als je nog nooit Koreaans hebt gekookt, moet je je niet af laten schrikken door de Koreaanse chilipeperpasta gochujang - je vindt deze in steeds meer supermarkten en in de toko. De Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta doenjang, die je kunt zien als miso's pittige neef, kun je online bestellen of vinden in een oosterse supermarkt, of gebruik gewone miso.
Kookboek
Het recept 'Koreaanse barbecuekip met paprika, wortel en spinazie' is afkomstig uit het kookboek...
De feestelijke bakplaat
Rukmini Iyer
Vier de feestdagen met Rukmini Iyers bakplaatrecepten: nooit meer stressen voor kerst, verjaardagen of feestjes, want met de 75 recepten uit 'De feestelijke bakplaat' zet je met minimale inspanning de meest onvergetelijke gerechten op tafel... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland