
Pastis-kip
- 8 personen
- 60 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 8 kipdijfilets van 250 g
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 middelgrote sjalotten, in dunne ringen
- 2 middelgrote venkelbollen, in dunne plakjes, het loof apart gehouden
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 takjes verse tijm
- 1 citroen, overdwars gehalveerd
- 60 ml pastis
- 2 eetlepels ongezouten roomboter, in kleine stukjes
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.
Dep de kipdijfilets droog met keukenpapier en bestrooi met zout (je kunt dit ook de avond van tevoren doen en de kip ca. 1 uur voor de bereiding uit de koelkast halen). Verhit de olijfolie in een braadpan of grote ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Leg de kipdijfilets in een enkele laag in de pan (werk hierbij in delen) en bak in 6-8 minuten aan beide kanten goed goudbruin. Leg op een bord en zet apart.
Voeg de sjalotten toe aan de pan en bak al roerende in 3-5 minuten zacht en doorschijnend. Voeg de venkel toe, breng op smaak met zout en peper, en bak 6-8 minuten tot alles zacht begint te worden. Roer de knoflook en takjes tijm erdoor en voeg nog wat zout toe. Bak 2 minuten mee en haal de pan van het vuur. Druk de citroenhelften met de snijkant naar beneden in het venkelmengsel. Schenk de pastis erbij en voeg de kipdijfilets toe, samen met het sap dat zich op het bord heeft verzameld. Verdeel tot slot de boterblokjes erover. Braad de kipdijfilets 20-25 minuten in de oven tot ze door en door gaar en goudbruin zijn.
Leg de kipdijfilets op een schaal en laat een paar minuten rusten. Als het venkelmengsel nog een beetje te vloeibaar is, laat dan op middelhoog vuur zachtjes koken tot het vocht nog meer verdampt. Schep het mengsel op eenserveerbord en pers het sap van een van de citroenhelften erover uit. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de kipdijfilets over de venkel en knijp het sap van de andere citroenhelft erover uit. Serveer warm.
Pastis
Misschien ben je nou niet bepaald een pastisliefhebber, maar ga dit recept dan toch niet uit de weg. De likeur versterkt de zoete, kruidige noten van de venkel en sjalotten zonder je het gevoel te geven dat je een groot glas anijs zit te drinken.
Opmerking
Op een zeer kille herfstdag nodigde een dierbare vriendin me uit om te komen eten in haar prachtige huis in Lacoste (een dorp in de Luberon dat wordt gekenmerkt door een kasteel uit de elfde eeuw dat eind 1700 de thuisbasis was van Markies de Sade en later van couturier Pierre Cardin). Ergens tussen de uitnodiging en de aankomst veranderde het doordeweekse etentje in een feestelijk diner aan een lange tafel - versierd met lokale bloemen, vintage linnengoed en serveergerei - over de hele lengte van haar woonkamer tot in de keuken. Ruth maakte gin-tonics, pavlova en een kip die niet deze kip was. Maar ik heb dit kiprecept voor haar én door haar geïnspireerd geschreven.
Kookboek
Het recept 'Pastis-kip' is afkomstig uit het kookboek...

Le Sud
Rebekah Peppler
Zon, zee en gerechten waardoor je op vakantie wilt - in 'Le Sud' van Rebekah Peppler proef je de sfeer van Zuid-Frankrijk. Van klassiekers zoals ratatouille, salade niçoise en een tarte au citron tot navettes en gestoofde kip in pastis... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland