Gebakken tandoori kip

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Indiaas
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 8 kippendijen, zonder vel
  • sap van 1 citroen
  • 1-2 stukjes houtskool (optioneel)
  • 3 flinke eetlepels ghee of koolzaadolie
  • 1 ui, in ringen
  • 2 limoenen, in kwarten
  • voor de marinade:
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel roomkaas
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel tandoori masala
  • 2 eetlepels knoflook-gemberpasta (o.a. toko)
  • zout

Bereiden

Snijd elke kippendij met een scherp mes drie keer in, leg in een schaal en meng met het citroensap en ¾ theelepel zout.

Klop alle ingrediënten voor de marinade door elkaar tot een gladde emulsie. Schenk de marinade over de kip en masseer in het vlees. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 30 minuten of een hele nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Steek buiten vlak voor het bakken twee stukken houtskool aan en laat ze witheet worden; deze stap is optioneel.

Smelt de ghee in een koekenpan met goed sluitende deksel op middelhoog vuur. Leg de kip in de pan zodra de ghee zichtbaar heet is. Leg niet te veel kip tegelijk in de pan, want de kip laat vocht los en zal dan niet goed roosteren. (Bak de kip indien nodig in porties.) Bak ongeveer 2 minuten op de ene kant, keer om en bak nog 2 minuten op de andere kant, tot de kip aan beide kanten goed gebakken is. Zet het vuur indien nodig lager en bak nog ongeveer 8 minuten regelmatig kerend, tot de kip gaar is.

Schuif de kip aan de kant, zodat er in het midden wat ruimte ontstaat. Leg de houtskool voorzichtig op een stuk aluminiumfolie en leg in de ontstane ruimte van de pan. Sprenkel een theelepel olie op de houtskool die daardoor hevig zal gaan roken.

Leg het deksel op de pan en laat de kip ongeveer 5 minuten roken, tot de rook is verdwenen. Leg de kip op een voorverwarmd bord en garneer met de ui en partjes limoen. Bestrooi met zout naar smaak en serveer.

Extra benodigd

Plasticfolie, aluminiumfolie

Tips

'Deze gerookte, gebakken tandoori kip kan zo worden geserveerd of worden toegevoegd aan een curry, zoals kip tikka masala. Met mijn houtskoolmethode bereik je die typische tandoorovensmaak terwijl je de kip gewoon in een koekenpan bakt. De houtskool is optioneel, dus je mag die stap ook overslaan als je het te veel gedoe vindt. Wil je de kip liever in de oven bereiden? Leg de gemarineerde kip dan op een rooster in een voorverwarmde oven op 200 °C en rooster de kip, halverwege kerend, tot hij gaar is. Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken: deze moet 75-80 °C aangeven.' - Dan Toombs

Knoflook-gemberpasta

Zelf knoflook-gemberpasta maken is heel simpel. Schil gelijke hoeveelheden knoflook en gember en pureer met zoveel water dat er een gladde pasta ontstaat. Als dat te veel moeite lijkt, kun je de pasta ook bij de toko en goed gesorteerde supermarkten kopen. Het is ook een optie om de pasta te vervangen door geraspte of fijngehakte knoflook en gember. Sommige winkels verkopen knoflookpasta en gemberpasta alleen in aparte potjes. Wanneer je uit elk potje een even grote hoeveelheid schept en door elkaar roert, krijg je de knoflook-gemberpasta die je voor de meeste recepten in dit boek nodig hebt.

Kookboek

Het recept 'Gebakken tandoori kip' is afkomstig uit het kookboek...

The Curry Guy Easy

Dan Toombs

Na het succes van 'The Curry Guy' komt Dan Toombs nu met het vervolg: 'The Curry Guy Easy'. Dit boek geeft meer dan 100 recepten voor curry's, tandoorimaaltijden en Indiase voor-, groente- en bijgerechten die heel eenvoudig thuis te bereiden zijn... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!