Marokkaanse kippasteitjes

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 500 g kippendijen, ontbeend en zonder vel
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g verse koriander, goed afgespoeld
  • 1 prei, alleen het witte deel, afgespoeld en in dunne ringen
  • 2 wortels, geschild en in blokjes
  • 1 groene chilipeper, zonder zaad en in dunne ringen
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 theelepels fijngehakte schil van een ingelegde citroen
  • 6 vellen filodeeg
  • 50 g boter, gesmolten
  • 1 eetlepel za'atar
  • 1-2 theelepels sesamzaad

Bereiden

Snijd de kippendijen in stukjes. Doe de bloem en komijn in een schone plastic zak en voeg wat zeezout en vers gemalen zwarte peper toe. Doe alle stukjes kip in de zak en bedek ze met de bloem.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur en bak de kip in 5 minuten rondom goudbruin. Doe dit in porties en zet de gare kip apart.

Hak de korianderstelen fijn en doe ze met de prei, wortel en chilipeper in de pan. Bak alles 3-4 minuten, tot de prei zacht is; doe dan de kip weer in de pan. Schenk de bouillon erbij en breng deze aan de kook. Draai het vuur laag en laat het geheel zonder deksel 30 minuten koken, tot het dik en ingekookt is.

Haal de pan van het vuur en roer de citroenschil erdoor met wat grof gehakte koriander. Schep het mengsel in vier kleine ovenschaaltjes of ramekins met een inhoud van 250 ml.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een vel filodeeg op een schone snijplank en bestrijk het met wat gesmolten boter. Strooi wat za'atar over het filodeeg en leg er nog een vel filodeeg op. Bestrijk weer met boter, bestrooi weer met za'atar en leg er weer een vel deeg op. Herhaal dit tot het deeg op is. Snijd het deeg in vier cirkels die iets groter zijn dan de ovenschaaltjes. Leg op elk pasteitje een deegcirkel en duw het bij de randen naar binnen. Bestrijk het met wat boter en strooi er wat sesamzaad over.

Bak de pasteitjes in 20 minuten goudbruin. Serveer ze met gestoomde sperziebonen of een salade.

Extra benodigd

Plastic zak, 4 ramekins met een inhoud van 250 ml

Tips

'Je kunt de vulling van tevoren maken. Je kunt het filodeeg kreukelen of laten golven, je kunt er inkepingen in maken en sesamzaad op strooien of het gewoon over de vulling leggen.' - Michele Cranston

Kookboek

Het recept 'Marokkaanse kippasteitjes' is afkomstig uit het kookboek...

A simple table

Michele Cranston

Ruim 100 recepten voor één persoon, met z'n tweeën, met een gezin of met familie en vrienden. Van snelle en gemakkelijke doordeweekse eenpans... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!