Misokip met rijst uit een aardewerken pot

  • 2 personen
  • 90 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Oosters
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 4 gedroogde shiitakes
  • 1 handje gedroogde muizenoortjes (zwarte paddenstoelen, optioneel, toko of online)
  • 240 g jasmijnrijst
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn (toko)
  • 2 eetlepels witte miso
  • 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 kippendijfilets met huid (ongeveer 240 g), in plakjes van 1 cm
  • 2½ cm gemberwortel, in dunne plakjes
  • 4 lente-uien, het witte deel heel gehouden, het groene deel fijngesneden

Bereiden

Zet de aardewerken pot in de gootsteen en bedek helemaal met koud water. Laat de pot weken terwijl je de ingrediënten bereidt.

Week de shiitakes en muizenoortjes, als je die gebruikt, 15 minuten in kokend water in aparte bakjes. Giet af en snijd de muizenoortjes grof en de shiitakes fijn.

Spoel de jasmijnrijst goed af in een zeef onder de kraan, tot het water helder is. Doe de rijst in een aardewerken kom van 22 cm met 240 ml water. Laat 1 uur op kamertemperatuur weken.

Roer de lichte sojasaus, oestersaus, Shaoxing rijstwijn, miso, ½ theelepel zeezout, de lichtbruine basterdsuiker, sesamolie en een snufje gemalen witte peper door elkaar. Leg de kippendijfilets in deze marinade met de shiitakes en eventueel de muizenoortjes.

Druk de gember en het witte deel van de lente-uien tussen de rijst. Leg een laagje kippendijfilet en paddenstoelenmengsel erop, en alle marinade. Roer niet door elkaar.

Leg het deksel op de pot en breng de inhoud op matig-hoog vuur aan de kook - de stoom komt dan uit het gaatje in het deksel. Draai het vuur laag en kook 12 minuten of tot al het vocht geabsorbeerd en de rijst gaar is. De rijst op de bodem van de pot is dan lekker krokant. Dien op met het fijngesneden groene deel van de lente-uien.

Extra benodigd

Aardewerken pot

Variatietip

Je kunt het gerecht vegan maken door de kip te vervangen door stevige tofu met vijfkruidenpoeder, en de oestersaus door vegan roerbaksaus.

Tip

Heb je geen aardewerken pot, dan kun je ook een gietijzeren braadpan gebruiken. Een kleine rijstkoker is ook te gebruiken - maak laagjes rijst en toppings, zoals hieronder beschreven is, en zet de koker aan. Controleer wel of de kip helemaal gaar is voor je hem opdient.

Opmerking

Rijst uit een aardewerken pot is het ultieme eenpansgerecht. Er zijn veel stijlen en variaties maar allemaal hebben ze die heerlijke krokante rijst op de bodem van de pot. Deze variant, mijn favoriete, is supertroostrijk en extreem eenvoudig om te maken. De geur van de aardewerken pot voegt iets toe aan de troostrijke eigenschappen van dit gerecht. Zulke potten zijn niet duur en je kunt ze kopen bij Oost- en Zuidoost-Aziatische markten en online. Je hebt wel een gasvlam of houtskoolvuurtje ervoor nodig.

Kookboek

Het recept 'Misokip met rijst uit een aardewerken pot' is afkomstig uit het kookboek...

Aziatische bowls & bouillons

Pippa Middlehurst

Wie houdt er nou niet van een geurige kom ramen of een heerlijke Chinese soep gevuld met wontons? Met 'Aziatische bowls & bouillons' maak je from scratch de meest verrukkelijke bowls helemaal zelf: van het maken van typisch Aziatische... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!