Sateh tempeh

  • 8 stuks
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hapje
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 3 eetlepels ketjap manis + 4 eetlepels voor de saus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 knoflooktenen, 3 geperst, 1 gepeld
  • 250 g tempeh, in blokjes van 2 bij 2 cm
  • 3 rawits, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
  • 2 eetlepels pinda's, geroosterd
  • scheutje arachideolie (optioneel)
  • 1 eetlepel gula jawa (palmsuiker), fijngeraspt
  • 1 theelepel sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 1 sjalot, fijngesneden, ter garnering

Bereiden

Meng de 3 eetlepels ketjap manis met het citroensap en de 3 geperste knoflooktenen tot een marinade. Schep de blokjes tempeh door de marinade. Rijg aan elke spies 4 blokjes tempeh en laat minstens 1 uur marineren.

Maak de saus door de rawits fijn te wrijven in een vijzel. Voeg de pinda's en de gepelde knoflookteen toe en wrijf fijn. Voeg het scheutje arachideolie toe als dat makkelijker mengt. Wrijf goed tot je een smeuïge pasta hebt.

Voeg nu de gula jawa, de 4 eetlepels ketjap manis, de sojasaus en het limoensap toe. Roer, wrijf en schraap het geheel nu voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Rooster de sateh tempeh op de barbecue in een paar minuten rondom gaar. Keer zeer regelmatig, want door de marinade verbrandt de sateh makkelijk.

Lepel vlak voor serveren flink wat van saus over de sateh en garneer met sjalot.

Extra benodigd

8 spiesen, vijzel

Opmerking

Voor liefhebbers van de Indonesische keuken: dit is sateh kambing, maar dan met tempeh als stand-in voor de geit. En als nou iemand gaat mekkeren over dat het zo niet hoort, laat ze dan gauw de saus proeven. Klaar.

Kookboek

Het recept 'Sateh tempeh' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan Summer

Milou van der Will

Stook het vuur maar op en verras je familie en vrienden, vegan én verstokte vleeseters, met fantastische plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. In 'Vegan Summer' laten we de saaie shaslick en gegrilde maïskolf definitief achter ons en... lees verder

© Good Cook. Beeld: Milou van der Will

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • MariaWat zijn rawits?

    reageren