Chiliolienoedels
- 2 personen
- 10 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Chinees
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
- ½ lente-uitje, fijngesnipperd
- plantaardige olie
- 200 g brede platte tarwenoedels, tarwemie of sobanoedels
- flinke handvol gescheurde koriander
- voor de chiliolie
- 2 eetlepels crispy chiliolie (o.a. toko) of chiu chow chiliolie
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- ½ theelepel donkere sojasaus
- ½ theelepel zwarte rijstazijn (Chinkiang, o.a. toko) of gewone rijstazijn
- 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiden
Meng de ingrediënten voor de chiliolie in een kom.
Maak een wokklok: begin op 12 uur met de knoflook en gember, daarna de lente-ui en als laatste de chiliolie.
Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe. Roerbak in 30 tot 60 seconden geurig. Haal de wok van het vuur, voeg de lente-ui en chiliolie toe en roer goed.
Kook de tarwenoedels 4 tot 5 minuten (of volg de aanwijzingen op de verpakking), tot de noedels zacht zijn. Laat uitlekken in een vergiet en kiep de noedels in een grote kom.
Giet het chilioliemengsel over de noedels en bestrooi met de koriander. Meng goed tot alle noedels volledig bedekt zijn met saus. Verdeel over de kommen en serveer.
Opmerking
Mijn vader vertelde me vroeger altijd verhalen over zijn jeugd in een vluchtelingenkamp in Hongkong. Voor hem kon een simpele kom rijst of noedels met slechts een of twee theelepels chiliolie omgetoverd worden tot een ware traktatie. Eenvoudige gerechten zoals dit worden volgens hetzelfde principe bereid en lenen zich uitstekend voor een snelle hap of een doordeweekse maaltijd zonder al te veel gedoe.
Kookboek
Het recept 'Chiliolienoedels' is afkomstig uit het kookboek...
Wok!
Jeremy Pang
In 'Wok!' lees je alles over diverse roerbaktechnieken, krijg je meer inzicht in de balans in texturen van verschillende ingrediënten en uiteraard in smaken. Maak kennis met de ‘wokklok’, een handig instrument om ingrediënten in de juiste volgorde... lees verder
© Good Cook