Gevulde pannenkoek met sesam, pinda's en chocoladehagel (martabak manis)

  • 5 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hapje
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 80 g geroosterde vliespinda's
  • 4 eetlepels suiker
  • 1½ theelepel zout
  • 40 g pure hagelslag
  • 20 g wit sesamzaad, geroosterd
  • 100 g bloem
  • 50 g tarwemeel
  • 10 g tapiocameel
  • ½ theelepel gist
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¾ theelepel baksoda
  • 15 g + extra boter, op kamertemperatuur
  • olie, om in te vetten

Bereiden

Maal de vliespinda's met 3 eetlepels suiker en ½ theelepel zout in een vijzel grof. Meng dit in een schaaltje met de hagelslag en het sesamzaad en zet opzij.

Zeef het tarwemeel, het tapiocameel en de bloem in een ruime kom. Meng met de gist en 1 eetlepel suiker.

Schenk er geleidelijk 200 ml water bij en meng met een handmixer of garde tot een glad beslag. Dek de kom af met een schone iets vochtige theedoek en laat het beslag 3 uur licht rijzen op een warme plek.

Halveer het vanillestokje over de lengte en schraap het merg eruit. Meng het vanillemerg in een kommetje met ½ theelepel zout, het bakpoeder, de baksoda en de boter. Roer dit door het beslag.

Bestrijk de gietijzeren pan met wat olie en verwarm de pan op laag vuur. Test met een druppel water of de pan heet genoeg is. Als de druppel sist, is de pan heet genoeg.

Spatel het beslag nog een keer goed door en giet het in de hete pan. Draai rondjes met de pan om het beslag tot aan de rand te laten komen. Bak de martabak 6 à 7 minuten zonder deksel tot je kleine belletjes ziet en de bovenkant iets droog wordt. Doe dan de deksel op de pan en bak nog 3 minuten, of tot de bovenkant gaar en droog is.

Bestrijk de pannenkoek met de bolle kant van een lepel met ruim boter en bestrooi royaal met het pinda-sesam-hagelslagmengsel.

Snijd de pannenkoek met een scherp mes op de helft in en klap de helften op elkaar. Snijd de koek in parten en serveer direct.

Extra benodigd

Vijzel, gietijzeren pan met deksel (Ø 24 cm)

Opmerking

Martabak manis is ook bekend als terang bulan, wat vrij vertaald zoiets betekent als felle maan. Het is een geliefde zoete snack die je in Indonesië op iedere straathoek, en gevuld met allerlei toppings, kunt vinden. Persoonlijk vind ik deze combinatie het lekkerst, maar je zou het ook eens kunnen maken met gecondenseerde melk, geraspte kaas én hagelslag. Dat klinkt vreemd en dat is het ook wel een beetje, maar zo eten ze het op Java ook graag.

Kookboek

Het recept 'Gevulde pannenkoek met sesam, pinda's en chocoladehagel (martabak manis)' is afkomstig uit het kookboek...

Java

Maureen Tan

In 'Java' duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pannenkoeken recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!