Opgerolde pannenkoekjes met spinazie en ricotta

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g verse of 250 g diepvriesspinazie
  • de groene blaadjes van een bosje snijbiet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • nootmuskaat
  • 250 g ricotta
  • 120 g mascarpone
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 20 g boter
  • voor de pannenkoekjes
  • 120 g bloem
  • 3 eieren
  • boter
  • 220 ml verse volle melk

Voorbereiden

Strooi voor het pannenkoekbeslag de bloem in een schaal en maak er een kuiltje in. Voeg de eieren, een mespuntje zout en 20 g gesmolten boter toe en roer met een garde door elkaar.

Leng het al kloppend aan met de melk: er mogen geen klontjes in komen. Bedek met plasticfolie en laat 1 uur bij kamertemperatuur rusten.

Bereiden

Bak de pannenkoekjes in een pannetje van 12 cm diameter met antiaanbaklaag en doe er voor elke pannenkoek opnieuw een klontje boter in. Ze moeten lekker dun zijn. Keer de pannenkoek met een spatel om als hij aan één kant gaar is en bak de andere kant. Bak zo 12 pannenkoekjes.

Stoom de schoongemaakte spinazie en de snijbiet tot ze slinken. Laat uitlekken, druk het water er goed uit.

Verhit de olijfolie in een pan met de in tweeën gesneden knoflook en laat de gestoomde blaadjes ‘drogen’. Breng op smaak met flink wat versgeraspte nootmuskaat, en peper en zout. Laat wat afkoelen en voeg dan de ricotta, de mascarpone, het paneermeel en 60 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer goed door elkaar tot een homogeen en vrij compact mengsel. Controleer de smaak en pas zo nodig aan.

Leg op elk pannenkoekje een laagje vulling (50 g) en maak een vrij stevig rolletje. Snijd elk rolletje in vieren. Vet een ovenschaal in met boter en zet de rolletjes er rechtop in. Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas en leg er klontjes boter op. Laat 10 minuten in de oven op 200 °C gratineren.

Extra benodigd

Plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Opgerolde pannenkoekjes met spinazie en ricotta' is afkomstig uit het kookboek...

Lasagne

Laura Zavan

In dit prachtig gefotografeerde boek komen de lekkerste lasagnerecepten aan bod. Allereerst een hoofdstuk met de basisrecepten voor de pastavellen, de sauzen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Pannenkoeken recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!