Pizza met wilde paddenstoelen en fontina

  • 1 pizza
  • 115 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 25 g boter, zacht
  • 225 g bloem zonder bakpoeder
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 150 ml warme melk
  • voor de vulling
  • 50 g ongezouten boter
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, gekneusd
  • 350 g gemengde wilde paddenstoelen
  • 400 g nieuwe aardappelen, liefst een paarse variëteit, gekookt en in dunne plakjes
  • 100 g fontina, dun geschaafd
  • 2 eetlepels olijfolie

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Wikkel de aardappelen in aluminiumfolie en bak ze 1 uur of tot ze zacht zijn. Haal ze uit de folie, laat ze afkoelen tot u ze kunt vasthouden en schil ze. Druk de geschilde aardappelen door een zeef en weeg het resultaat; er is 200 g nodig.

Doe de gezeefde aardappelen in een grote schaal, voeg de boter, bloem, gist en suiker toe en roer goed door. Meng de warme melk erdoor en kneed het mengsel tot een deeg. Spreid uit op een met bloem bestoven werkblad en kneed 5-8 minuten tot een glad en elastisch deeg.

Leg het deeg in een licht met olie ingesmeerde schaal, bedek met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek staan, of tot het volume verdubbeld is.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Haal het deeg uit de schaal en klop en duw de lucht eruit. Rol het deeg nu zo uit dat er een ronde pizzavorm van 25 cm doorsnee of bakplaat mee bedekt kan worden.

Verhit voor de vulling de boter in een braadpan, voeg de sjalot en knoflook toe en bak 2 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en sauteer 2-3 minuten tot ze gaar en goudkleurig zijn. Breng op smaak.

Verdeel aardappelplakjes en paddenstoelen gelijkmatig over de pizzabodem en bestrooi met de geschaafde fontina. Bak 20-25 minuten tot hij goudkleurig opzwelt. Serveer de pizza rechtstreeks uit de oven, besprenkeld met olijfolie en in punten gesneden.

Extra benodigd

Aluminiumfolie, plasticfolie

Variatietip

Gekruide tomaten met rode ui en rucola, gegrilde groenten met geraspte mozzarella, artisjokken uit blik, paddenstoelen en verkruimelde geitenkaas

Opmerking

Dit 'aardappelbrood' is eigenlijk een pizza-achtig deeg van gebakken aardappelen of aardappelpuree met boter. Het deeg dat op deze manier ontstaat is licht en een fantastische bodem voor een scala aan beleg.

Kookboek

Het recept 'Pizza met wilde paddenstoelen en fontina' is afkomstig uit het kookboek...

Tools for cooks

Christine McFadden

Of het nu gaat om een kip roosteren, brood bakken of verse pasta maken, dit deskundige en praktische handboek helpt je het juiste gereedschap te kiezen... lees verder

© Het Spectrum

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!