Eenpanspaella met kip, paprika en chorizo
- 4 personen
- 95 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Spaans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1 rode ui, in grove stukken
- 2 rode paprika's, in dunne repen
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 6 scharrelkippendijfilets, zonder huid
- 150 g stevige chorizo, in schijfjes van 1 cm
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 flinke snuffen goede saffraan
- 250 g paellarijst
- 600 ml hete kippenbouillon
- sap van 1 citroen
- opdienen met
- verse bladpeterselie, fijngesneden
- partjes citroen
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht) of 200 °C (elektrisch).
Doe de rode ui, paprika, knoflook, kippendijen, chorizo en olijfolie in een braadpan of braadslede die zo groot is dat alles er in een enkele laag in past (het is niet erg als de ingrediënten elkaar een beetje overlappen). Zet 25 minuten in de oven.
Week intussen in een beker de saffraan in een paar eetlepels kokend water en zet weg.
Haal na 25 minuten de kip en paprika uit de oven en roer de paellarijst, hete kippenbouillon en saffraan met het weekwater erdoor. Dek goed af met aluminiumfolie of een deksel (dit is belangrijk, anders wordt de rijst niet gaar), verlaag de oventemperatuur tot 160 °C (hetelucht) of 180 °C (elektrisch) en zet alles 1 uur terug in de oven tot de rijst gaar is.
Voeg als de paella gaar is nog een scheutje hete kippenbouillon of kokend water toe als dat nodig is, knijp de citroen erboven uit, proef en voeg eventueel extra zout toe. Dien heet op, bestrooid met peterselie en partjes citroen.
Tip
Je kunt de paella in porties invriezen en ontdooien.
Opmerking
Geïnspireerd door ovenrisotto heb ik een recept gemaakt voor ovenpaella - zonder te hoeven roeren krijg je prachtige saffraanrijst met chorizo, kip en knoflook. Feestelijk genoeg om met vrienden te eten en restjes hiervan neem ik mee in mijn lunchtrommel of warm ik doordeweeks op. Na een nachtje in de koelkast worden de smaken alleen maar sterker.
Kookboek
Het recept 'Eenpanspaella met kip, paprika en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...
De feestelijke bakplaat
Rukmini Iyer
Vier de feestdagen met Rukmini Iyers bakplaatrecepten: nooit meer stressen voor kerst, verjaardagen of feestjes, want met de 75 recepten uit 'De feestelijke bakplaat' zet je met minimale inspanning de meest onvergetelijke gerechten op tafel... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland