Tomatensalade met dragon, gerijpte feta en sumakdressing

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes, in hele dunne ringen
  • 3 eetlepels in reepjes gesneden dragon
  • 3 eetlepels sumakdressing (zie onderaan het recept)
  • 4 lekkere rijpe tomaten, ontveld en in dikke plakken
  • 125 gerijpte feta, verkruimeld

Bereiden

Week de sjalotringen 10 minuten in ijswater en dep ze droog met keukenpapier. Meng in een kleine kom de sjalotringen met de dragon en voldoende dressing om ze te bevochtigen.

Rangschik de plakjes tomaat op een platte schaal en strooi er een klein beetje zout en peper over. Strooi de sjalotjes en feta erover en sprenkel er nog wat dressing over. Serveer de tomatensalade direct.

Sumakdressing

Plet 50 g sumakbessen grof in een vijzel met stamper. Doe ze in een kommetje en schenk 125 ml warm water erop. Laat ze 45 minuten weken en zeef ze door een schone, fijne doek boven een litermaat. Je hebt 100 ml nodig. Klop in een kom het sumakwater met 200 ml extra vergine olijfolie, het sap van ½ citroen, 2 theelepels kristalsuiker en een scheutje granaatappel. Voeg zout en peper naar smaak toe en doe 1 takje tijm en 1 teentje uitgeperste knoflook erbij. Laat alles 20-30 minuten staan om de smaken op elkaar in te laten werken en zeef het dan boven een afsluitbare pot. De dressing is maximaal drie weken houdbaar in de koelkast.

Kookboek

Het recept 'Tomatensalade met dragon, gerijpte feta en sumakdressing' is afkomstig uit het kookboek...

Turquoise

Greg & Lucy Malouf

Een boek vol recepten, reisverhalen en krachtige fotografie die de mysterieuze verhalen en de spannende Turkse keuken tot leven brengen. Zelden was... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Tomatensalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!